Zpívající fontána se poprvé rozezněla v roce 1986

Zpívající fontána se poprvé rozezněla v roce 1986. Její stavba byla součástí rekonstrukce promenády Maxima Gorkého. Autorem návrhu fontány je architekt Pavel Mikšík. Fontána má deset základních střikových systému s několika sty tryskami. Dominantní střední střik dosahuje výšky šesti metrů. V letošním roce  projde fontána rozsáhlou rekonstrukcí. Ta má začít už na podzim a hotovo by mělo být do startu lázeňské sezóny v příštím roce. Práce vyjdou na přibližně 38 milionů korun.

Mariánské Lázně vlastní fontánu víc než 10 let. „Město ji bezúplatně převzalo do majetku od společnosti Léčebné lázně, která do té doby prováděla běžnou údržbu,“ připomněl radní města Zdeněk Král. „Původním investorem fontány byl státní podnik Městský stavební podnik,“ podotkl.

V letošním roce  projde fontána rozsáhlou rekonstrukcí. Ta má začít už na podzim a hotovo by mělo být do startu lázeňské sezóny v příštím roce.

„Fontána je v havarijním stavu. S velkou pravděpodobností funguje jen díky svědomité péči Petra Matějky, který se o ni řadu let stará,“ řekl Martin Hurajčík, starosta Mariánských Lázní. Fontána od svého vzniku v roce 1986 neprošla žádnou větší opravou, generální rekonstrukce je tak nezbytná,“ vysvětlil. „Budou se instalovat nové trubní rozvody – nádrže a čerpadla, výměnu čeká elektroinstalace, reflektory i reproduktory. Stavební práce se budou týkat nadzemní i podzemní části fontány. Je třeba opravit hydroizolaci, povrchy, nášlapné vrstvy, ošetřit a zakrýt stávající výztuže železobetonových konstrukcí. Bude také vybudován nový vstup do strojovny. Součástí generální opravy fontány bude také vyčištění povrchů a repasování řady prvků,“ popsal.

 „Oprava fontány je finančně i časově náročná, a tak není divu, že ji naši předchůdci odkládali. Je to ale jedna z ikon Mariánských Lázní a nemůžeme si dovolit, aby došlo např. k poruše, která by zařízení ještě víc poškodila. Navíc je to oblíbený výletní cíl, který si už zasloužil modernizaci. Zmíněné nové osvětlení a ozvučení jistě ocení návštěvníci i místní,“ uvedl mariánskolázeňský starosta.

Oprava s sebou ponese krácení sezóny Zpívající fontány, letos bude nejspíš hrát jen do konce srpna. Některé práce totiž není možné provádět v zimě. Znovu by se měla rozeznít na jaře příštího roku.

Technické zázemí je umístěno v podzemí pod fontánou a tvoří jej strojovna s deseti čerpadly o příkonu 70 kW, akumulační nádrž o objemu 25000 litru vody a elektrická rozvodna. Řídicí místnost s počítačem je umístěna v areálu kolonády.