Mariánské Lázně jsou jedním ze tří měst v Česku, kde bude uvedena premiéra filmu o Terezíně

Pod záštitou organizace Post Bellum vznikl dokumentární film s názvem Mezi příkopy a valy, který představuje nejvýznamnější českou památku holocaustu – město Terezín. Premiéra filmu připomene v pátek 8. března od 18.00 v Městském muzeu a galerii v Mariánských Lázních smutné výročí 80 let od vyvraždění téměř 4 tisíc Čechoslováků z tzv. terezínského rodinného tábora. Následovat bude beseda s historiky Jaromírem Bartošem a Lukášem Svobodou nejen o nových poznatcích z archeologického výzkumu na místě bývalé místní synagogy.

Foto: Archiv Paměť národa

V České republice neexistuje jiné místo, které by bylo s holocaustem tak úzce spojené jako terezínské ghetto. I přesto, že má mnohem bohatší historii a z časového horizontu bylo v Terezíně ghetto “pouhé” čtyři roky, jde o nesmazatelnou historickou stopu, která je pro veřejnost i místní obyvatele zřejmá až do současnosti. Dokumentární film Mezi příkopy a valy ukáže divákům město v jeho protikladech, napětích a otázkách, na které se jen těžko hledá odpověď.
„To město je zaseklé v pocitu bez budoucnosti a zoufalství, které možná není jen o druhé světové válce, ale vyzařuje to tam na mě velmi intenzivně. V tom Terezíně je něco, co vyvolává extrémní pocit zmaru.“ Reflektuje v dokumentárním filmu jeho průvodce – dokumentarista a historik Martin Šmok, který v Česku zastupuje americkou Nadaci Šoa (USC Shoah Foundation). Vedle něj zaznívají ve filmu vzpomínky pamětníků ze sbírky Paměť národa či rozhovor se současným starostou Terezína René Tomáškem.
Po promítání dokumentu bude v mariánskolázeňském muzeu následovat beseda s ředitelem Muzea a galerie Mariánské Lázně Jaromírem Bartošem a Lukášem Svobodou z Muzea Karlovy Vary. Dotkneme se tématu historie židovského obyvatelstva v Mariánských Lázních a také poznatků vycházejících z nedávného archeologického výzkumu na místě, kde stávala mariánskolázeňská synagoga. Akce se koná ve spolupráci s Městským muzeem a galerií Mariánské Lázně.

Uvedení filmu 8. března připomene výročí osmdesáti let, kdy v noci z 8. na 9. března roku 1944 poslalo velení koncentračního tábora Osvětim – Birkenau na smrt do plynových komor 3792 židovských vězňů, deportovaných do tzv. terezínského rodinného tábora z terezínského ghetta půl roku předtím. Jednalo se o největší hromadnou vraždu československých občanů v našich novodobých dějinách.

Paměť národa Karlovarský kraj