Od začátku roku zadrželi celníci zboží v hodnotě přesahující pět milionů

Karlovarští celníci zajistili od ledna na tržnicích, ale i v kamenných obchodech   zboží podezřelé z porušení práv duševního vlastnictví v hodnotě více než pět milionů korun. Kromě obvyklého zboží, našli celníci také padělky potravin.

 Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Příslušníci odboru dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj od začátku letošního roku ve svém regionu zajistili při bezmála 20 kontrolách více než 5 000 kusů zboží, u něhož vzniklo podezření z porušování práv duševního vlastnictví.

 Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

„Prodejci nejen na tržnicích, ale i v kamenných obchodech, nabízeli zboží (obuv, textil, elektroniku, galanterní zboží, ale také hračky, či elektronické cigarety) jako originály světoznámých značek, jehož hodnota by v případě originálních výrobků převyšovala částku 5 milionů korun,“ informovala tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková.

 Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

„Toto zboží, nejen že porušuje práva k ochranné známce, ale může být také zdravotně závadné. To se týká nejen elektronických cigaret, či dětských hraček. Při jedné z kontrol zadrželi celníci také padělky potravin, konkrétně se jednalo o rýžové nudle a rýžový papír značky TOTACO,“ sdělila mluvčí.

 Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Zajištěné výrobky skončily ve skladu celního úřadu. „V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, budou případy předány právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj a zboží bude zlikvidováno. Celníci budou v kontrolách nejen tržnic pokračovat i nadále,“ upřesnila Lenka Havelková.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj