Centrum zajistí očkování dětem, které nemají svého pediatra

Karlovarský kraj se snaží pomoci rodinám, jejichž děti nejsou registrovány u dětského lékaře, a zároveň i těm, jejichž lékař ukončil svou činnost a nového se jim nedaří získat. Ve spolupráci s dětskými lékaři Janou a Tomášem Vyhlídkovými a příspěvkovou organizací kraje Dětským centrem Karlovy Vary proto otevře očkovací centrum pro děti, které se zaměří na zákonem stanovená povinná ale i nepovinná očkování. Nyní Rada Karlovarského kraje odsouhlasila provozní příspěvek pro dětské centrum ve výši 600 tisíc korun na vybavení.

Ilustrační foto Pixabay

„Podobné centrum nikde v České republice nefunguje, také proto je tento nápad velmi kladně hodnocen odbornou veřejností. Sídlit bude v prostorech krajské organizace Dětského centra Karlovy Vary a provozovat jej budou dětští lékaři Tomáš a Jana Vyhlídkovi. Tento krok jednoznačně pomůže v proočkovanosti dětí z regionu, které nejsou registrovány u pediatra,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Karlovarský kraj poskytne Dětskému centru Karlovy Vary příspěvek ve výši 600 tisíc korun na vybudování a vybavení ordinace. Provedeno bude štukování, výmalba, výměna podlah a rozvody vody. Zakoupeno bude vybavení ordinace, čekárny a také výpočetní technika.

„Podle odhadů nemá v kraji zhruba 13 procent dětí svého praktického lékaře. Nejedná se však o přesné číslo, pojišťovny, které jsou odpovědné za zajištění zdravotních služeb, totiž tyto informace krajům neposkytují. Přesto je to procento poměrně vysoké a já jsem proto velmi rád, že se nám společnými silami daří zajistit tuto službu. Věřím, že provoz centra bude spuštěn podle plánu a zejména rodičům dětí bez pediatra ulehčíme situaci s povinným i nepovinným očkováním,“ doplnil hejtman Petr Kulhánek.

Očkovací centrum pro neregistrované děti bude sídlit na adrese Zítkova 1267 v Karlových Varech, jeho činnost by měla být zahájena v měsíci dubnu s tím, že provozní doba by byla 1x týdně, a to v pátek. Časy ordinačních hodin budou zveřejněny před zahájením provozu centra, stejně jako způsob objednávání pacientů, a to jak na webových stránkách kraje, tak na webu příspěvkové organizace Dětské centrum Karlovy Vary – www.dckvary.cz.

O poskytnutí dotace rozhodne Zastupitelstvo Karlovarského kraje na svém únorovém zasedání.

KÚKK