V Chebu snížili počet automatů s výrobky kratom, CBD, HHC

V poslední době přibývá počet dětí a mladistvých, kteří se předávkují hlavně želatinovými bonbony s látkou HHC. Během uplynulých čtrnácti dnů vyjížděli zdravotníci k bezmála dvacítce dětí, mladistvých i dospělých s poruchou vědomí nebo nevolností do zdravotnických zařízení, někteří pacienti zůstali v domácí péči. V Chebu již minulý rok přijali preventivní opatření a snížili počet automatů, ve kterých se dají zakoupit s výrobky s obsahem kratomu, CBD i HHC.

Foto: Policie ČR

„ Po dohodě s vlastníky pozemků, na nichž se automaty nacházely, se podařilo snížit jejich počet,“ uvedla mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

„ Na Chebsku evidujeme minimum výjezdů k intoxikovaným osobám, to se však nedá říct  zbývajících dvou okresech, Sokolovsku a Karlovarsku,“ sdělil mluvčí ZZSKVK Radek Hes. „ Během tohoto víkendu jsme evidovali sedm výjezdů k pacientům s intoxikaci HHC právě z těchto dvou regionů. Jednalo se o ročníky 2003-2005. Dvě osoby byly ponechány na místě v péči rodinného příslušníka. Pět lidí bylo převezeno s poruchou vědomí nebo nevolností do zdravotnického zařízení,“ doplnil.

V Karlovarském kraji evidují policisté případ, kdy bylo několik žáků základní školy v Karlových Varech intoxikováno neznámou látkou.

K aktuální situaci, kdy bylo několik  žáků karlovarské základní školy intoxikováno neznámou látkou, se v úterý 30. ledna vyjádřila také policejní mluvčí Zuzana Churaňová: „ Šetřením bylo zjištěno, že se žáci předávkovali želé bonbóny s obsahem látky HHC. Věc je v současné době ve fázi prověřování a zabývají se jí policisté z obvodního oddělení Karlovy Vary – Rybáře. „ Policisté doporučují rodičům, aby své děti poučili o nebezpečnosti této látky,“ doplnila.

V Chebu se radní rozhodli již minulém roce, že minimalizují riziko tím, že i když je v současné době například látka HHC vedená v Česku jako doplněk stravy a tudíž je legální, některé automaty byly z pozemků města odstraněny.

S aktuální zprávou přišel ve středu 7. února ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek, který na sociální síti uvedl, že vláda ve středu 7. února jasně rozhodla, HHC a podobné látky půjdou na seznam návykových látek a tím fakticky skončí jejich prodej a nabízení. Příští týden bude návrh předložen vládě ke schválení novelu tohoto nařízení vlády.

„ Komise sociální a zdravotní při Radě města Chebu byla v roce 2023 seznámena odborem sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v Chebu s narůstajícím trendem v podobě zvýšeného výskytu automatů na návykové látky jako je kratom, CBD, HHC, které umožňují nákup tohoto sortimentu všem bez kontroly, tedy i dětem a mladistvým. Jejich prodej je dosud legální,“ uvedla Simona Liptáková.

Na území města Chebu se vyskytovaly čtyři zmiňované automaty. „Členové komise i odboru sociálních věcí a zdravotnictví se usnesli na podpoře snahy o řešení této situace a prostřednictvím chebské zastupitelky Evy Horné, byla tato snaha předložena zastupitelstvu města, které také vyjádřilo podporu v této záležitosti. Na základě toho odbor sociálních věcí a zdravotnictví vypracoval dopis, ve kterém město Cheb požádalo majitele pozemků o vypovězení nájemní smlouvy s provozovateli zmiňovaných automatů. Ve vzájemné spolupráci s vlastníky pozemků, na nichž se automaty nacházely, se podařilo snížit počet automatů ze čtyř na jeden, který je již osazen čtečkou s verifikací věku kupujícího (občanský průkaz, pas),“ doplnila mluvčí.

Co je HHC?

HHC je přírodním kanabinoidem vyskytujícím se v konopí jako jedna z mnoha látek (včetně psychoaktivního THC, které je zakázanou látkou). Látka může být návyková, ale dosud nebyla zařazena na seznam zakázaných, tedy je v České republice legální. Účinky HHC jsou velmi podobné, jako účinky THC – změna zrakového a sluchového vnímání, euforie, relaxační a povzbuzující účinky. Produkty s obsahem HHC se na trhu se vyskytují v různých formách např. jako cukrovinky v podobě gumových bonbónů. Prodávají se nejen v konopných automatech, ale také ve večerkách či online na e-shopech, tudíž si je může koupit kdokoliv jakéhokoliv věku.  Je však třeba upozornit, že kvůli své vysoké potenci může HHC mít i silnější nežádoucí účinky a může být zvláště nebezpečný, pokud se použije nevhodně nebo v nadměrném množství.