Dnešní mezinárodní den připomíná, jak je důležité dodržovat bezpečnost na internetu

Den bezpečnějšího internetu připadá v letošním roce na dnešní den, tedy na úterý 6. února. Tento mezinárodní den si připomínáme již po dvacáté, a to ve více jak 180 zemích po celém světě. Dnešním úkolem je připomenout si několik základních pravidel bezpečnosti v internetovém prostředí.

Foto: Policie ČR

Internet nám všem nabízí možnosti objevování, komunikace i tvorby. Důležité je, ale myslet i na to, že používání internetu sebou nese i určitá rizika, a proto je potřeba s nimi počítat. Ne všechny dostupné materiály na internetu jsou bohužel vhodné pro všechny věkové skupiny, které s internetem pracují. Proto je důležité, aby zejména rodiče minimalizovali nebezpečí a s dětmi si dohodli pravidla bezpečného užívání internetu a sociálních sítí. Jako je např. omezení některých stránek v internetovém prohlížeči, stanovení denní doby u počítače či nezasílání citlivých údajů a fotografií jiným osobám.

Foto: Policie ČR

V dnešní době je používání internetu již malými dětmi zcela běžné, proto se v mnoha případech stává, že znalosti dětí v oblasti informačních a komunikačních technologií, mnohdy převyšují znalosti dospělých. Přesto rodičovská kontrola by měla být aktuální i v těchto případech. Naivita, nedostatek zkušeností a důvěřivost dětí, může být důvodem, kdy se Vaše dítě stane obětí virtuálních predátorů.

Velkým fenoménem je v dnešní době i používání sociálních sítí. Důležité je přemýšlet, jaké informace zde uvádíme a kdo všechno je vidí. Dobře bychom si měli také rozmyslet zveřejňování soukromých fotek, především našich dětí. Fotografie dětí u bazénu může být sice roztomilé, ale pro internetové predátory to může být cenný atrikl, aniž by nám to přišlo.

Foto: Policie ČR

Policistky Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje se věnují této problematice během celého roku v rámci preventivní činnosti, během dnešního dne se rozhodly šířit osvětu Dne bezpečnějšího internetu a ještě ve větší míře se věnovaly přednáškám zaměřeným na bezpečnost v digitálním prostředí. Přednášku s názvem Tvoje cesta online si vyslechnou například studenti střední školy v Mariánských Lázních. Naproti tomu žáci v Ostrově si zahráli internetový kvíz o ceny. Policistky s osvětou mezinárodního Dne bezpečnějšího internetu navštívily také některá obchodní centra v kraji s preventivním stánkem, kde rozdávaly preventivní letáky s preventivními radami, krytky na webkameru či propisky.

Foto: Policie ČR

Pár preventivních rad na závěr:

  • Na internet se připojujte jen z ověřeného zdroje, doma si řádně zabezpečte svůj router. Připojení na volné wifi síti např. v nákupním centru či v nemocnici pokud možno nepoužívejte, nebo zde nikdy nezdávejte svá hesla.
  • Svůj počítač či telefon mějte stále aktualizovaný – operační systém, programy, antivir.
  • Programy a aplikace instalujte pouze z ověřených a důvěryhodných zdrojů.
  • Automatické zamykání počítače či telefonu při jeho nečinnosti by mělo být v dnešní době běžnou součástí bezpečného užívání.
  • Užívejte silná hesla, různá ke každé službě a NIKOMU je nesvěřujte, a to ani blízké osobě. Nikam si je nezapisujte.
  • Pečlivě nastavte své zabezpečení, pravidelně kontrolujte nastavení soukromí a možnosti sdílení obsahu na sociálních sítích.
  • Ne všechny informace, které na internetu naleznete, musí být pravda, proto si informace ověřujte.
  • Než něco potvrdíte, přečtěte si všechny podmínky užívání služby.
  • Chraňte své osobní údaje, nikomu na internetu nesdělujte osobní informace např. adresu, datum narození aj.
  • Neotvírejte zprávy od cizích lidí – hlavně přílohy v zaslaných emailech či chatech. Můžou obsahovat vir.

nprap. Mgr. Věra Hnátková