10. prosince si připomínáme Den lidských práv

Každoročně patří 10. prosinec připomínce Dne lidských práv. Letošní oslavy jsou o to významnější, že si připomínáme 75. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv. Naskýtá se nám tak příležitost vyhodnotit stav lidských práv doma i ve světě a vyjádřit podporu lidem, kteří bojují za ochranu lidských práv.

Ilustrační foto Pixabay

Stalo se již milou tradicí, že u příležitosti tohoto data pořádá ministr zahraničních věcí a české zastupitelské úřady ve světě snídani se zástupci občanské společnosti jako symbolické připomenutí snídaně bývalého francouzského prezidenta Mitterranda s československými disidenty v roce 1988.

Snídaně ministra zahraničních věcí Jana Lipavského s obránci lidských práv ze třetích zemí, kteří aktuálně pobývají v Česku, se uskutečnila v pátek 8. prosince 2023 a zúčastnili se jí lidskoprávní aktivisté z Gruzie, Íránu, Arménie, Vietnamu, Běloruska, Ukrajiny, Ruska a Myanmaru. Ministr vyjádřil podporu jejich práci a úsilí o zlepšování lidskoprávní situace ve světě, což je rovněž prioritní oblast české zahraniční politiky. Setkání bylo i příležitostí diskutovat o lidskoprávní situaci v zemích původu hostů. Obdobně koncipované akce organizované našimi zastupitelskými úřady probíhají ve vybraných zemích po celém světě.

„Principy a hodnoty Všeobecné deklarace lidských práv jsou dnes stejně platné a relevantní jako před 75 lety. Jsou však v přímém ohrožení a je naším úkolem je neustále připomínat a aktivně chránit lidská práva, svobodu a demokracii,“ uvedl ministr Lipavský ve svém projevu v úvodu akce. „Václav Havel pravil, že lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu a já jsem hrdý na to, že naše dnešní zahraniční politika není v žádném ohledu lhostejná,“ dodal.

Česká zahraniční politika je v duchu Havlova odkazu velmi aktivní při obraně lidských práv a demokracie ve světě, mimo jiné jako člen Rady OSN pro lidská práva, které v letošním roce dokonce i předsedá. Česko dlouhodobě podporuje obránce lidských práv, pro-demokratické aktivisty a nezávislé novináře prostřednictvím projektů nevládních organizací, spolupráce v rámci mezinárodních organizací a vízové podpory pro pronásledované.

MZV