Léčba chronické obstrukční plicní nemoci stojí VZP ročně víc než 1,7 mld. korun

Počet klientů VZP trpících chronickou obstrukční plicní nemocí dosahuje téměř 115 tisíc. Za jejich léčbu vloni pojišťovna uhradila víc než 1,7 mld. Kč. V průměru tedy zhruba 15 tisíc korun za jednoho pacienta, což je o polovinu víc než před deseti lety.

plice

Foto: VZP

Nejvíce klientů s touto diagnózou se vloni léčilo v Praze a v Jihomoravském kraji. Statistiku vydává Všeobecná zdravotní pojišťovna v souvislosti s připomenutím Světového dne chronické obstrukční nemoci 20. listopadu. Ten má za cíl zvýšit povědomí o této nemoci a zároveň informovat o prevenci.

CHOPN je jedno z nejčastějších plicních onemocnění. Člověka nepostihne náhle ze dne na den, jeho nástup je pozvolnější, trvat může i několik let. Jednou z hlavních příčin nemoci je kouření. CHOPN je chronický zánět průdušek vedoucí k jejich postupnému zužování, který je spojený s přestavbou a destrukcí plicní tkáně. Hlavním symptomem je kašel doprovázen vykašláváním a dušnost.

Počet klientů VZP s CHOPN a náklady na péči o ně v posledních třech letech

Rok 2020 2021 2022
Počet pacientů 109 987 110 414 114 624
Náklady na léčbu v tis. Kč 1 686 057 1 591 850 1 719 880

Z řady příčin, které mají vliv na vznik CHOPN, mají největší význam kouření, znečištění vnějšího a pracovního ovzduší a infekce dýchacích cest. Jednotlivé škodlivé vlivy se mohou při současném působení navzájem posilovat. Z tohoto pohledu je tedy ideální prevencí nezačínat kouřit. Významně může přispět i omezení infekcí dýchacích cest, kde může důležitou roli sehrát očkování proti chřipce a RS virům.

Využijte příspěvky VZP a předejděte nemocem dýchacích cest

VZP nabízí svým klientům příspěvek na odvykání kouření (1 000 Kč) na základě písemného doporučení lékaře, lékárníka nebo odborného konzultanta. Stejně tak si mohou pojištěnci zažádat o příspěvek na očkování proti chřipce (děti 300 Kč, dospělí do 65 let 200 Kč, starší 65 let mají očkování hrazeno). Nově mohou využít lidé starší 60 let a nastávající maminky příspěvek na očkování proti RS virům (2 000 Kč).

Zdroj: VZP