Německo zavedlo kontroly na hranicích s Českem

V zájmu dalšího boje proti převaděčství migrantů a omezení nelegální migrace oznámila v úterý 16. října spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová Evropské komisi dočasné kontroly na vnitřních pozemních hranicích s Českou republikou Polskem a Švýcarskem. Současně byly znovu oznámeny dočasné kontroly na vnitřních hranicích na pozemní hranici s Rakouskem. Ke kontrolám Německo přistoupilo především proto, že převaděčství migrantů na německých hranicích s Polskem, Českou republikou, Rakouskem a Švýcarskem dále zesílilo. Do začátku října 2023 již spolková policie zjistila přibližně 98 000 neoprávněných vstupů do Německa; v roce 2022 to bylo přibližně 92 000. Lze předpokládat, že přibližně každý čtvrtý státní příslušník třetí země, který vstoupí do Německa bez povolení, je převaděč.

Ilustrační foto

To znamená, že spolková policie může nyní na hranicích s Polskem, Českou republikou a Švýcarskem používat stejné prostředky, jaké již nějakou dobu používá na hranicích s Rakouskem. Již v minulých týdnech probíhaly flexibilní kontroly v ohniskových bodech. Kromě toho byl v celé příhraniční oblasti značně posílen dragnet (nejedná se o hlídky na stálém místě) a na jejich území již byly prováděny společné hlídky s pohraniční policií Polska a České republiky. Se Švýcarskem již existuje společný akční plán. Tato opatření mají pokračovat v úzké koordinaci se sousedními zeměmi.

 „Podnikání pašeráků je stále brutálnější a bezohlednější. Hrůzná smrt sedmi lidí, kteří byli v pátek večer převezeni přes německo-rakouskou hranici, nás hluboce šokovala. Nyní je nutné přijmout veškerá možná opatření, abychom tento krutý obchod s lidskými životy zastavili. Zároveň potřebujeme účinně omezit nelegální migraci, abychom ulevili našim obcím,“ uvedla spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová .

„Spolková policie může nyní pružně nasadit celý svazek stacionárních a mobilních opatření pohraniční policie v závislosti na aktuální situaci. Po oznámení kontrol na českých, polských a švýcarských pozemních hranicích k tomu nyní existuje právní základ. Jsme v úzkém kontaktu s našimi sousedními státy a spolkovými zeměmi, abychom zajistili, že všechna opatření na obou stranách našich hranic budou co nejlépe spolupracovat,“ sdělila ministryně s tím, že zároveň je pro mě obzvláště důležité, aby kontroly měly co nejmenší dopad na každodenní život dojíždějících, na obchod a na cestování. Vidíme, jak zásadní bylo, že jsme nedávno posílili Spolkovou policii o dalších 1000 míst ročně. Spolková policie je také vybavena pro opatření,která byla nyní ještě více zintenzivněna. Chtěl bych upřímně poděkovat příslušníkům Spolkové policie za jejich silné nasazení.

„Je také jasné, že se chceme co nejrychleji vrátit k vnitřním hranicím, na kterých nemusíme provádět kontroly. K tomu je rozhodujícím krokem společný evropský azylový systém s komplexní ochranou vnějších hranic EU. Právní předpisy EU v této oblasti musíme nyní dokončit.“ Kromě toho jsou opatření pohraniční policie Spolkové policie prováděna prostorově a časově flexibilně a střídavě podél pašeráckých tras v závislosti na aktuální situaci. To má rovněž zabránit převaděčům v úhybných manévrech,“ doplnila Nancy Faeserová.

V případě zjištění neoprávněných vstupů se podle okolností konkrétního případu prověřují a provádějí opatření k ukončení pobytu nebo zamezení vstupu.

Stejně jako v minulosti budou státní příslušníci třetích zemí žádající o ochranu předáni příslušnému  středisku pro prvotní přijetí za účelem posouzení otázek souvisejících s azylem, včetně možného předání do jiných členských států EU v souladu s dublinským nařízením. To platí i pro dočasné kontroly na vnitřních hranicích.

Magdalena Becher