Manželé šili značkovou obuv a nelegálně obchodovali s tabákem

Plzeňští celníci ze Sekce pátrání Generálního ředitelství cel provedli na konci září závěrečnou realizaci trestního spisu „RIVUS“.  Při domovní prohlídce rodinného domu a prohlídkách jiných prostor v lokalitě obce Potůčky objevili a zajistili 151 000 kusů cigaret, 10 kilogramů tabáku ke kouření, bezmála jeden a půl tisíce párů padělků obuvi a více než jeden kilogram různých nášivek určených k finalizaci „značkové“ obuvi. 

Foto: Generální ředitelství cel

„Únik na spotřební dani u tabákových výrobků byl předběžně vyčíslen na 562 000 korun a hodnota padělaných bot na téměř čtyři miliony korun,“ uvedla tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Na základě operativních informací celníci prověřovali vietnamský pár, který měl obchodovat s nelegálními tabákovými výrobky. „Ty byly bez označení tabákovou nálepkou, nebo měly polskou nálepku či nápis Duty free. Na stejném místě skladovali manželé i obuv, kterou různým způsobem upravovali tak, aby mohla být vzápětí prodávána jako originál renomovaných světoznámých značek. S nelegálním zbožím s největší pravděpodobností obchodovali na místní tržnici,“ sdělila Martina Kaňková.

Foto: Generální ředitelství cel

Mimo zboží celníci zajistili jako náhradní hodnotu za výnos z trestné činnosti hotovost ve výši 8 000 EUR a 1 650 CHF. Podezřelé jsou minimálně tři osoby a případ je nadále v šetření.

Foto: Generální ředitelství cel

Foto: Generální ředitelství cel

Foto: Generální ředitelství cel