Františkolázeňští budou platit za teplo méně

Františkolázeňští budou platit za teplo a teplou vodu méně. Ke snížení ceny došlo od neděle 1. října. Cena za *GJ z primární sítě nově činí 970 korun a cena za GJ ze sekundární sítě činí nově 1150 korun.

Ilustrační foto Pixabay

„Františkolázeňská výtopna s.r.o. ceny u tepla snížila o 130 korun pro odběr z primární – parní sítě a o 150 korun pro odběr ze sekundární sítě,“ uvedla starostka Františkových Lázní Mgr. Lenka Průšová s tím, že měsíčně tak občané a podnikatelé ve městě mohou ušetřit až tisíce korun.

„Ke snížení cen mohlo dojít za předpokladu ohlášeného poklesu cen dodavatele zemního plynu z kterého probíhá výroba tepla ve formě páry, kterou dodáváme do vlastních a cizích předávacích stanic, kde se připravuje teplá voda (TUV) a topná voda (TV) pro vytápění případně pro lázeňské technologie a procedury,“ sdělil za Františkolázeňskou výtopnu provozní ředitel Ing. Vladimír Kolář.

Cena tepla se vypočítává dle nařízení a cenových pravidel ERU (Energetického regulačního úřadu ČR), který vymezuje oprávněné a neoprávněné náklady, které lze zahrnout do kalkulačního vzorce stanovení ceny tepla.

Zjednodušené vysvětlení pojmů primární a sekundární síť – z primární sítě odebírají páru vlastníci výměníkových stanic, převážně podnikatelská sféra a na sekundární síť jsou převážně napojeni obyvatelé kdy dodávka TV a TUV probíhá tzv. na patu objektu (domu).

Cenová pravidla platná od 1.10.2023

Smluvní základní cena sjednaného tepelného výkonu:

  • z primární (parní) sítě – 970,00 Kč/GJ
  • ze sekundární (teplovodní) sítě – 1 150,00 Kč/GJ
  • cena za nevrácený kondenzát – 237,50 Kč/m3
  • K cenám se připočítává DPH v zákonné výši ze základu daně.

Cenová pravidla platná do 30.9.2023

Smluvní základní cena sjednaného tepelného výkonu:

  • z primární (parní) sítě – 1 100,00 Kč/GJ
  • ze sekundární (teplovodní) sítě – 1 300,00 Kč/GJ
  • cena za nevrácený kondenzát – 254,90 Kč/m3

K cenám se připočítává DPH v zákonné výši ze základu daně.

* Gigajoul (GJ) je jednotka fyzikální veličiny práce označovaná Q, kterou se v teplárenství stanovuje spotřeba tepla – jedná se o hodnotu 109 Joulů. Vedlejší používanou jednotkou je jednotka MWh, která se spíše používá pro vyjádření množství energie. Je však možný přepočet: 1 MWh = 3,6 GJ; 1 GJ = 0,2778 MWh.