V Sokolově zněla hudba různých národů a voněly speciality. Konal se zde Den národnostních menšin

Barevný, voňavý a plný pozitivní energie – tak přesně těmito slovy by se dal popsat Den národnostních menšin, který každoročně pořádá Výbor pro národnostní menšiny Zastupitelstva Karlovarského kraje. Letos se akce uskutečnila v sobotu 16. září na Starém náměstí v Sokolově v rámci Hornického dne. Pro návštěvníky byl přichystán bohatý program plný hudby a tance. Přichystány byly také speciality jednotlivých národnostních menšin.

„Tak jako v minulých letech vystoupily nejpočetněji zastoupené menšiny – maďarská, rumunská, vietnamská, mongolská, ukrajinská, ruská, německá, slovenská, srbská a  romská,“ uvedla předsedkyně výboru a uvolněná zastupitelka pro oblast lázeňství, cestovního ruchu a kreativních průmyslů Markéta Monsportová.

„Poprvé naše pozvání přijal i soubor Sdružení Čechů a Slováků z banátských Karpat ze Skalné (reemigranti z Rumunska) a také srbský soubor i s panem velvyslancem JE.  Berislavem Vekičem. Oba soubory v nádherných a tradičních krojích svých zemí sklidily velký aplaus. Na pódiu spolu s ukrajinským souborem MRIJA dále vystoupil i ruský sólista Opery Národního divadla v Praze pan Oleg Korotkov a další,“ doplnila Markéta Monsportová.

Apolitický výbor chce napomáhat prezentaci, toleranci, integraci a bezproblémovému soužití lidí odlišných mentalit a kultur. Jeho hlavní náplní je komplexně řešit otázky národnostních menšin na území kraje, hájit jejich práva a vytvářet prostor k prosazování jejich zájmů a potřeb.