Ve Skalné to bude žít! Chystají se dožínky

Ve Skalné to bude žít! V sobotu 9. září se v areálu bývalých statků budou konat dožínky. Jak se již stalo tradicí, tak i letos budou připraveny ukázky starých řemesel, výstava výpěstků místních zahrádkářů, prodej keramiky i prohlídka historické zemědělské techniky. Ani tentokrát nepřijdou návštěvníci o spanilou jízdu traktorů. Chybět nebudou vyhlášené bramboráky ani sladké dobroty od skalenských žen.

Program začne již v deset hodin dopoledne. „K vidění bude zemědělská technika od minulého století až po současnost, příchozí mohou obdivovat například nejstarší historický traktor Svoboda z roku 1935,“ informoval jeden z organizátorů Martin Sandner. Návštěvníci budou moci nahlédnout pod ruce košíkáři i přadleně. K vidění bude také ukázka mlácení obilí klasickým způsobem – cepy i mlátičkou z 30. let se stacionárním pohonem. Pro děti bude přichystána soutěž o drobné ceny i oblíbená vyjížďka na valníku po Skalné.

„Ráda bych všechny pozvala na tradiční akci, kterou jsou naše dožínky,“ pozvala zájemce starostka Skalné Rita Skalová. „Za skalenské ženy mohu říct, že i letos bude pestrá nabídka upečených sladkých dobrot,“ doplnila.

Akci připravují jako každý rok členové Traktor klub Luby-Skalná, Český zahrádkářský svaz ze Skalné, Sdružení Čechů z banátských Karpat a město Skalná.