Video: Podívejte se, jak vypadalo slavnostní otevření hradu Seeberg v roce 1990

V polovině 80. let přispěl spolek BRONTOSAURUS (spolek vznik v roce 1974 a působil hlavně v oblasti přírody i práce s mládeží) k záchraně hradu Seeberg před demolicí. Slavnostní otevření proběhlo 14. září 1990. Autor videa: Milan Daněk.

Po poslední renovaci v roce 1915 se stal hrad vyhledávaným výletním místem se stylovou restaurací. Od 50. let minulého století však začala stavba chátrat. Zásluhou ředitele františkolázeňského Městského muzea PhDr. Pavla Stříbrného, jenž si obnovu hradu vzal za vlastní, se podařilo tento záměr prostřednictvím veřejných financí realizovat a hradní komplex, doplněný historickou sýpkou a kolnou byl roku 1990 opět zpřístupněn veřejnosti.

Hrad Seeberg nacházející se přibližně 5 km západně od Františkových Lázní je jedním z hrstky zachovaných ministeriálních v Česku a jako jediný z nich slouží výlučně muzejním účelům. Svým návštěvníkům nabízí rozsáhlé exposice presentující dějiny hradu, vývoj interiérů a nábytkové tvorby 19. století (empír, biedermeier, druhé rokoko, novorenesance, novogotika, chippendale), slavný chebský intarsovaný nábytek a historii výroby porcelánu v západních Čechách. Prostory hrázděné barokní stodoly, kolny a věžového špejcharu v předhradí jsou naopak věnovány lidové kultuře, zemědělství a řemeslům chebského venkova v 19. století. V létě hrad Seeberg pravidelně ožívá při dnes již tradičním Historickém jarmarku či roku 2015 poprvé uspořádaném Festivalu vína. Ke zdejšímu programu patří každoročně též koncerty nejrůznějších žánrů a tematická odpoledne pro děti i dospělé.

Zdroj: MMFL