Běžecká výzva na vrchol: 9. ročník běhu Hamelika třikrát jinak se blíží

Už se to blíží, chystejte běžecké boty a masírujte svaly! v sobotu 3. června se v Mariánských Lázních uskuteční 9. ročník běhu Hamelika třikrát jinak v rámci projektu Rozhledny v pohybu.

Ilustrační foto Pixabay

Závodníci zdolají vrch Hamelika v Mariánských Lázních třemi různými způsoby. Prvním závodem je běh do vrchu o délce 1,55 km s hromadným startem. Poté následuje kratší výběh sjezdovky v intervalovém režimu a na závěr výběh schodů na rozhlednu, také v intervalovém režimu. Do celkové klasifikace se započítává součet časů ze tří dílčích závodů. První tři místa celkové klasifikace každého závodu jsou bonifikována odečtem –5, –3 a –2 sekundy. Děti soutěží v 10 věkových kategoriích na okruhu v okolí rozhledny.

Jak nám vysvětlil organizátor akce Ing. Roman Sladký, koncept závodů Rozhledny v pohybu vymyslel před třinácti lety. Jedná se o závody, které mají stejný formát a konají se v okolí nejhezčích rozhleden západní poloviny Čech. Jsou to akce pro celé rodiny, jež vhodně kombinují sportovní vyžití s poznáváním zajímavých míst a turistikou. Samotné závody pro dospělé jsou originální kombinací tří běhů, z toho jsou dva běhy do vrchu a jeden běh do schodů rozhledny. Postupně se akce seriálu Rozhledny v pohybu konaly v Aši (Bismarckova rozhledna), Karlových Varech (Diana), Mariánských Lázních (Hamelika), Plané (Bohušův vrch), Tachově (Vysoká), Plzni (Chlum a Krkavec), Litohlavech (Vršíček), Kryrech (Schillerova rozhledna) a v Praze (Petřínská rozhledna). První závod Rozhleden v pohybu byl uspořádán na akci Chlum třikrát jinak v roce 2011, Hamelika třikrát jinak se koná od roku 2014. Jedná se o menší akce, ale mají své věrné a pravidelné účastníky. Průměrně se jich účastní 40 až 50 lidí. Ing. Roman Sladký říká, že úspěch závodu se měří atmosférou, která zde panuje, a spokojeností účastníků. Pokud budou účastníci spokojeni i letos, bude to pro něho dostatečnou odměnou.

Časový program Hamelika třikrát jinak:

9:15–11:00 Prezentace

10:00 Start závodů dětí

10:10–11:10 Průběžné vyhlášení výsledků závodů dětí po doběhu každé kategorie

11:30 Start běhu do vrchu

12:00 Start prvního závodníka v intervalovém výběhu sjezdovky

12:30 Start prvního závodníka ve výběhu schodů rozhledny

13:45 Vyhlášení výsledků hlavního závodu

E. Sorokina