Poblíž jezera Michal u Sokolova vznikne oáza rekreačního bydlení s celkem 120 malými domky

Celkem 120 malých domků pro sezónní rekreaci, případně celoroční využití, by chtěla v blízkosti jezera Michal nad cyklostezkou do Hruškové vybudovat skupina SUAS GROUP a společnost Sokolovská uhelná. Objekty s výhledem na vodní hladinu vyrostou na parcelách o rozloze 400 metrů čtverečních a zaberou 6 hektarů v minulosti rekultivované plochy. Rozšíří se tak možnosti individuální rekreace pro obyvatele Sokolova a okolí, zalíbení v tomto typu obydlí ale mohou najít i senioři či mladé páry.

Ilustrační foto Pixabay

V současnosti probíhá projektování a příprava podkladů tak, aby bylo možné v letošním roce dospět k úspěšnému absolvování územního řízení a získání stavebního povolení.

V místě je třeba v první řadě vybudovat kanalizaci, komunikace, přípojky elektrické energie a následně zahájit stavbu domků. „Zatím uvažujeme o dvou typech domků lehké konstrukce, tedy

bez vyzdívání, které budou mít cca 25 metrů čtverečních podlahové plochy, případně 50–55 metrů čtverečních. K jejich vybudování bude snaha použít materiály blízké přírodě a objekty by měly být maximálně energeticky úsporné. Z toho důvodu počítáme s možností jejich uzpůsobení pro instalaci solárních panelů, v případě větších domků i s instalací tepelného čerpadla.  Stavební příprava bude zaměřena také na komunitní energetiku, tedy sdílené využívání energie,“ vysvětluje Stanislav Dohnal, který má na starosti investice skupiny SUAS GROUP.

Skupina přitom ještě zvažuje, zda se vydá cestou vývoje vlastního domku typu „tiny house“, který je dnes velmi populární v Evropě i ve světě, a to zejména pro nízké pořizovací náklady i energetickou úspornost. „Chceme tímto způsobem zasídlit rekultivovaný pozemek po těžbě a dát ho lidem do užívání. Poptávka po tomto typu rekreačního, ale možná i celoročního bydlení, u nás stále narůstá. A okolí jezera Michal přímo vybízí k tomu, aby zde lidé našli klid, mohli tady odpočívat po práci, využívat pozemek jako zahrádku. Dokážeme si ale také představit, že tato nabídka osloví například mladé páry, které ještě nemají děti a stačí jim menší prostor, nebo naopak seniory, kteří nepotřebují velký byt v centru města,“ upřesňuje Pavel Tomek, předseda dozorčí rady skupiny SUAS GROUP a společnosti Sokolovská uhelná. Domek v menší variantě by nabídl kuchyňský kout, otevřený vnitřní prostor a terasu. Větší domek by pak měl jeden pokoj navíc. V další fázi přípravy záměru se taktéž bude diskutovat o možnosti, že by lidé mohli domky s pozemkem získat do dlouhodobého pronájmu, což by byla pro zájemce finančně příznivá varianta.

Zdroj: SUAS