Nenechte se nachytat podvodníky, varuje ČEZ

Podobně jako jiným velkým firmám napříč obory se klamavé internetové reklamy nevyhnuly ani společnosti ČEZ. Podvodníci skrytí za anonymitou internetu vyzývají ke zdánlivě velmi výhodné příležitosti obchodování s kryptoměnami a akciemi. Reklamy lákají na údajný nový způsob automatického obchodování s kryptoměnami, který měl údajně vyvinout právě ČEZ. Zdánlivou důvěryhodnost takových reklam zvyšuje to, že obsahují i zcela smyšlená vyjádření představitelů Skupiny ČEZ.

 

Podvodníci na internetu jsou vynalézaví a své útoky často maskují jako novinové články a posilují je prostřednictvím tzv. deep fake videí (technologie umělé inteligence, která vytváří falešná videa, jež navozují dojem pravosti; používají se k šíření nepravdivých informací a jsou velmi obtížně rozeznatelná od reality). Využívají fotografií, loga i podobné grafiky jako Skupina ČEZ. Tyto klamavé reklamy se šíří nejčastěji prostřednictvím sociálních sítí (zejména Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, TikTok).

ČEZ upozorňuje, že takové reklamy jsou lživé a zneužívají dobré jméno Skupiny ČEZ a jejích představitelů. ČEZ nemá s těmito reklamami nic společného a intenzivně pracuje na jejich stažení. Bohužel jejich tvůrci jsou prakticky nedohledatelní. Společnost apeluje proto na všechny uživatele, aby podezřele „výhodné“ nabídky investic vždy nejprve důkladně prověřili. Nejlepší obranou zůstává obezřetný a skeptický přístup běžných uživatelů internetu.

Skupina ČEZ žádné investiční služby tohoto typu nikdy neposkytovala a neposkytuje!

Zdroj: ČEZ