Česká pošta zdražuje čtyřikrát rychleji, než jaká je inflace

Státní podnik Česká pošta pořádně přidal na tempu zdražování svých služeb. Obyčejný dopis vyšel ještě v říjnu na 19 korun, od února to již bude 23 korun. Pokud by tímto tempem Česká poštu zdražovala i nadále, za rok se daná cena zvedne o přibližně 63 procent, což odpovídá čtyřnásobku celoroční průměrně inflace v roce 2022.

Ilustrační foto Pixabay

Pošta postupuje „salámovou metodou“, neboť zdražovala už loni v listopadu a také letos v lednu. Zřejmě vyhodnotila postupné zdražování, „kolečko po kolečku“, jako přijatelnější jak z hlediska veřejnosti, tak politické reprezentace, zejména pak ministerstva vnitra, které má Českou poštu coby její formální zakladatel v gesci.

Začátkem ledna stouply například ceny obyčejných nebo doporučených psaní, a to řádově o jednotky korun. Nyní od února zdraží doporučený dopis o desetikorunu, na 62 korun, stoupne i cena poštovních poukázek.

Loni v listopadu přitom citelně zdražilo zasílání dopisů i balíků. Poštu ke zdražení donutily výrazně zdražující energie a pohonné hmoty. A ovšem rostoucí platové náklady. Podobné důvody stojí také za lednovým a chystaným únorovým zdražením. Balíků se únorové zdražení netýká.

Zdražování České pošty je i po přihlédnutí k enormní výši inflace poměrně razantní. Bude tak další zátěží rozpočtů četných sociálně zranitelných domácností, jako jsou zejména domácnosti seniorů, kteří nikdy příliš neuvykli elektronické komunikaci.

Lukáš Kovanda, Ph.D. – Hlavní ekonom, Trinity Bank