Obrazy Jana Sozanského sklízí nebývalý úspěch – mariánskolázeňské muzeum při vernisáži praskalo ve švech

Městské muzeum a galerie Mariánské Lázně má za sebou mimořádně úspěšnou vernisáž výstavy „Nejen Mariánské Lázně (trochu jinak)“. Obrazy známého mariánskolázeňského výtvarníka Jana Sozanského si během vernisáže 1. listopadu prohlédla více než stovka návštěvníků. Výstava pokračuje do neděle 4. prosince 2022.

Foto: Ivan Coufalík

Aktuální výstava v mariánskolázeňském muzeu se podle kurátorky Marie Plešákové výrazně liší od ostatních. Obrazy Jana Sozanského kombinují realitu a svět fantazie a žádný z obrazů není stejný. „Některé malby znázorňují svět techniky a sci-fi, z jiných dýchá atmosféra punkových koncertů anebo naopak tiché, setmělé ulice Plzně,“ říká Marie Plešáková. „Co všechny obrazy spojuje, je humor,“ zdůrazňuje kurátorka a dodává:  „ V každém obrazu se nachází alespoň drobná nadsázka či satira, které dílům dodávají další rozměr.“

Jelikož je sám autor milovníkem punkové hudby, rozhodlo se muzeum pojmout vernisáž výstavy tak trochu v tomto stylu. O hudební doprovod se postaral Oldřich Neumann „Golda“ ze známé plzeňské skupiny Znouzectnost. Namísto chlebíčků se podávala tlačenka a klobásy. Obvyklé víno nahradilo čepované pivo z rodinného pivovaru Kronl, kde se pan Sozanský podílel na výzdobě interiéru.

V Galerii Goethe je k vidění 59 obrazů, z nichž téměř polovina byla zapůjčena od různých majitelů nejen z Mariánských Lázní. Některé obrazy dorazily dokonce až z Brna. Jedná se o dosud nejrozsáhlejší výstavu Sozanského umění, kterou se vyplatí navštívit.

Š.K. Odstrčil