Vandal poničil nově vznikající místo u pomníku J. W. Goetha

V současné době finišují dokončovací práce v Sadech Bedřicha Smetany ve Františkových Lázních. Na mnoha místech se projekt obnovy parku drží historických plánů. Nejinak je tomu i u vznikajícího romantického místa u pomníku J. W. Goetha. Jenže, práce zde nyní narušil vandal, který poničil čerstvý beton i kamennou mozaiku.

Foto: Archiv Františkových Lázní

„Dnes ráno jsem dostal fotky jak se někdo dokáže chovat k něčemu co někdo dělá,“ informoval františkolázeňský místostarosta Otakar Skala. „Těsně před dokončením vodního prvku někdo úmyslně našlapal do čerstvého betonu, vytrhal hotovou kamennou mozaiku a poškodil osvětlení . Nechápu lidi, kteří toto jsou schopni udělat. Je to pro všechny. Požádal jsem proto městskou policii o dohled,“ doplnil.

Foto: Archiv Františkových Lázní

Projekt obnovy parku se mnoha místech drží historických plánů. Revitalizace probíhá pod odborným dohledem památkářů a dendrologů. Na projekt, který město vyjde na 34 milionů, získalo finanční dotaci ze Státního fondu životního prostředí převyšující 25 milionů korun.

Nově bude park rozdělen do několika zón. Centrem by se mělo stát prostranství u ozvučeného pomníku Johanna Wolfganga Goetha. V jeho blízkosti vznikne také osvětlené jezírko a lavičky. „Úpravy místa vycházejí z historického půdorysu,“ uvedl františkolázeňský starosta Jan Kuchař s tím, že do budoucna je možné, že si prostor pro svoji romantickou atmosféru budu vybírat snoubenci pro pořádání svatebních obřadů. „Dle počtu uzavíraných sňatků v našem městě je zřejmé, že jsme zajímavou lokalitou pro páry, které se rozhodli mít svatbu na romantickém místě. Zapsání na seznam světového dědictví UNESCO tento fakt jen umocnil,“ doplnil.