Stezka spisovatelů se rozroste. Svůj panel bude mít i Vítězslav Nezval

Stezka spisovatelů v Mariánských Lázních se rozroste. Svůj panel bude mít nově i Vítězslav Nezval. Stezka  vznikla v roce 2017 u příležitosti 85. narozenin spisovatele Vladimíra Párala, který ve městě našel svůj druhý domov.

Foto:  Archiv KIS Mariánské Lázně

V Anglické ulici se objeví panel věnovaný moravskému básníkovi Vítězslavu Nezvalovi,“ sdělila ředitelka informačního centra Barbora Tintěrová. „Je známé, že básník poprvé přijel do Mariánských Lázní v roce 1925 a doslova ztratil dech, jak byl ohromen jejich nádherou. Vznikla zde jeho báseň Mariánské Lázně, kterou napsal v café Opera,“ doplnila.

Do konce roku, nejpozději však příští jaro, ve městě přibudou ještě další tři panely, a to spisovatelům Rudyardu Kiplingovi, Jaroslavu Olbrachtovi a Janu Nerudovi. Tím bude projekt Stezka spisovatelů dokončen. V informačním centru bude možnost pro všechny zájemce o historii, literaturu a město, zdarma vyzvednout vytištěnou mapu stezky, informovala ředitelka.

Trasa Stezky spisovatelů je dlouhá 8855 kroků, tj. necelých 7 kilometrů, zahrnuje 15 panelů a provede zájemce kolem domů, kde mají osobnosti nějakou upomínku na svůj pobyt, např. pamětní desku.

V letech 2018–2019 bylo ve městě rozmístěno 11 panelů s upomínkou na slavné spisovatele, básníky a filozofy, kteří v Mariánských Lázních v různých obdobích pobývali. Do konce roku 2022 bude dohromady 15 panelů tvořit ucelený okruh.