Palivové dříví zdražuje. Za kubík zaplatí zákazníci poprvé v historii přes 1000 korun

Cena palivového dříví z jehličnanů je nyní nejvyšší za posledních minimálně jedenáct let, vyplývá z dat ČSÚ. Poprvé v historii vyjde kubík na více než 1000 korun. V letošním druhém pololetí činila cena palivového dřeva průměrně 879 korun za metr krychlový. Pokud bychom ale brali v potaz pouze druhé čtvrtletí, tedy měsíce duben až červen, činila jeho cena průměrně dokonce 1001 korun za metr krychlový.

Ilustrační foto Pixabay

V letošním druhém čtvrtletí byla tedy cena na dvojnásobku celoroční loňské úrovně (499 Kč za metr krychlový), meziročně – oproti loňskému druhému čtvrtletí – dokonce o 112 procent výše.

Důvodem rekordního růstu cen palivového dříví je plynová krize a odeznění kůrovcové kalamity. Plynová krize zdražuje plyn a elektřinu a zprostředkovaně vede k růstu cen také tuhých paliv, jako je uhlí nebo právě dřevo, protože lidé těmito tuhými palivy nahrazují právě plyn a elektřinu, jejichž zdražení je ještě dramatičtější.

Odeznění kůrovcové kalamity, jež vrcholila roku 2018, navíc způsobuje, že kalamitní napadené dřevo je již vytěžené. To omezuje nabídku palivového dřeva na trhu a rovněž tedy tlačí cenu nahoru. Růst cen palivového dříví bude pokračovat i ve zbytku letošního roku a v roce příštím. Plynová krize EU se totiž v příštím roce dále zhorší, protože ruský plyn bude do EU proudit ještě omezeněji než letos, pokud vůbec. Příští topná sezóna bude tedy podle všeho ještě náročnější než ta nyní začínající, což umocní sháňku po palivovém dřevu a bude tak dále šponovat jeho cenu.

Lukáš Kovanda, Ph.D. – Hlavní ekonom, Trinity Bank