Muzeum v Mariánských Lázních ožije slavnými návštěvníky

Městské muzeum a galerie Mariánské Lázně ožije v říjnu slavnými návštěvníky. V Galerii Goethe budou vystavena díla připomínající významné hosty Mariánských Lázní. Netypická bude tentokrát vernisáž výstavy, která se uskuteční v úterý 4. října v 18 hodin. Slavné osobnosti zde totiž nebudou jen na obrazech, ale několik jich bude také v možné potkat v muzeu i osobně. Zájemci se tak dozvědí, co si o léčebných procedurách myslel Mark Twain, jak se líbily lázně Emě Destinnové nebo o čem si asi tak povídali dva panovníci Edward VII. a František Josef I. při svém slavném setkání.

Foto: Archiv Galerie Goethe

Na přípravě vernisáže se tentokrát nepodílí jen zaměstnanci muzea, ale zároveň i členové Divadla lidové tvorby Mariánské Lázně z. s., žáci  Literárně dramatického oboru ZUŠ Fryderyka Chopina Mariánské Lázně a paní Kateřina Pavlovicová.

Foto: Archiv Galerie Goethe – instalace výstavy

O vytvoření vystavených uměleckých děl bylo v osmdesátých letech požádáno téměř čtyřicet českých výtvarníků. A že šlo o známé osobnosti i v oblasti umění dokazují jména jako Adolf Born, Theodor Pištěk, Vladimír Suchánek nebo Jiří Šalamoun. „Každý z umělců zachytil slavné hosty svým typickým stylem a rozpoznatelným způsobem výtvarného vyjádření,“ říká správce sbírek muzea Marie Plešáková. K vidění tak bude Velkovezír turecký přijíždějící do lázní, Friedrich Nietzsche užívající si lázeňské procedury, Richard Wagner popíjející z lázeňského pohárku a mnoho dalších. „Všechny portréty byly v září roku 1986 vystaveny v Mariánských Lázních v domě Chopin, poté přešly do sbírek muzea. My jsme se je nyní rozhodli, po více než třiceti letech, znovu ukázat veřejnosti,“ dodává Marie Plešáková.

Výstavu bude možné navštívit do neděle 30. října 2022.

Foto: Archiv Galerie Goethe – instalace výstavy