Expozice Bílá oáza a Zářivá světla připomenou dílo předního německého výtvarníka

Do světa hry barev a stínů, zavede návštěvníky Porzellanikonu v německém Selbu a Hohenbergu, stálá výstava. Dílo předního německého výtvarníka Helmuta  Drexlera je k vidění v expozicích s výstižným názvem Bílá oáza a Zářivá světla. Otevřeno je úterý neděle 10:00 – 17:00. K dispozici je také audioprůvodce v češtině. Je možné předem domluvit prohlídku muzea s českým průvodcem.

„Okolo jednoho tisíce předmětů Helmuta Drexlera, narozeného roku 1927 je k vidění v muzeích Porzellanikonu  Selb a Hohenberg an der Eger,“ uvedla pracovnice infocentra Porzellanikonu Jitka Legene . Na dvou výstavních plochách Bílá oáza a Zářivá světla jsou představeny řemeslně a mistrovsky zhotovené unikáty.

„V Bílé oáze v Selbu se nacházejí práce, kterými se výtvarník vydával do oblasti, kde přetvářel dosavadní formy zpracování. Drexler vytvářel nové porcelánové předměty bez pomoci sádrových forem. Kromě toho je v jeho dílech vidět také rozbitý porcelán, tedy úlomky nádob, které rozbíjel kladivem a opětovně zpracovával při glazurování s (úmyslně způsobenými) kazy, ba i se zmetky, jako s estetickými komponenty,“ informovala Jitka Legene. Oddělení Bílá oáza vyzařuje světlo a klid. Okázalost často zlatem a leskem zdobně glazurovaných nádob a porcelánových obrázků zde působí zářivě a čistě.

 Zářivá světla mají však zcela jiný ráz. „Předměty Helmuta Drexlera ponořené do tajemné tmavosti obzvlášť zazáří díky vhodně namířenému světlu a tím vyniknou v celé jejich nádheře a náročném provedení,“ upřesnila pracovnice infocentra.

Jak se muzea v Selbu dostanete? Na návštěvu muzea nemusíte přijet jen autem. Na místo se dostanete také přímým vlakovým spojem z Chebu (Františkových Lázní a Aše) do Selbu. Zastávka je přímo před Porzellanikonem.

Kombinované vstupné je 6,50 €, ale platí pro návštěvu Porzellanikonu v Selbu i Hohenbergu. Pokud by někdo chtěl navštívit jen selbské muzeum, zaplatí 5 €. V neděli vždy jen 1,00 €. Děti do 18 let zdarma. Na každé vstupence jsou ještě slevy do outletů v okolí (Rosenthal Outlet – sleva 5,00€. Outlet Center Selb –  sleva 10% v jednom z obchodů a 10% sleva v Outletu Feiler).

 Adresa muzea: Porzellanikon Selb, Werner-Schürer-Platz 1, 95100 Selb