Rejstřík vyloučených osob z hazardních her se rozšíří o 6 tisíc neplatičů výživného

Od 1. července 2022 bude Ministerstvo financí zapisovat do Rejstříku vyloučených osob z hazardních her také osoby, které neplní své vyživovací povinnosti k nezaopatřenému dítěti, kterému je přiznáno náhradní výživné. Jedná se přibližně o 6 tisíc neplatičů alimentů.

Ilustrační foto Pixabay

Tyto nově zapsané osoby do Rejstříku se nebudou moci nadále účastnit hraní hazardních her, respektive je provozovatel nesmí vpustit do herního prostoru a nesmí jim umožnit zřídit nebo používat uživatelské konto. Zápis těchto lidí do Rejstříku bude probíhat automaticky z moci úřední, stejně jako jejich případné vymazání. Vymazání osoby tedy nebude možné provést na základě žádosti dotčeného člověka, jelikož jej provede přímo Ministerstvo financí neprodleně poté, kdy se dozví o jeho výmazu z příslušného rejstříku Ministerstva práce a sociálních věcí.

„Stát loni na daních z hazardních her vydělal zhruba 12,5 miliardy korun. Dodatečné daňové inkaso ale nesmí být překážkou pro odpovědnou politiku státu, který se musí snažit eliminovat negativní dopady hazardního hraní na naši společnost. Jedním z efektivních preventivních nástrojů je náš Rejstřík vyloučených osob z hazardního hraní, ve kterém je aktuálně zapsáno více než 190 tisíc osob především v insolvenci nebo pobírajících sociální dávky. Od července se navíc Rejstřík rozroste o dalších zhruba šest tisíc neplatičů alimentů, kteří budou mít zákaz účasti na hazardní hře. U všech těchto lidí skutečně neexistuje důvod, proč by měly jejich od státu darované nebo naopak po nich vymáhané peníze končit naházené v automatech. Proto musí stát tento zákaz po provozovatelích heren a kasin pod pokutou až 50 milionů korun důsledně vymáhat,“ uvedl k tématu ministr financí Zbyněk Stanjura.

Z aktuálního počtu více než 190 tisíc zapsaných osob v Rejstříku je 3 444 z nich zapsáno dobrovolně na vlastní žádost a počet dobrovolných zápisů dlouhodobě roste. Nejvíce osob nicméně tvoří lidé zapsaní z moci úřední z důvodu insolvence či úpadku (106 119), pobírání dávek pomoci v hmotné nouzi (60 584) a společně posuzované osoby pro dávky (23 759). Dodáváme, že některé osoby jsou v Rejstříku zapsány z více důvodů. MF v této věci zpracovává každý týden desítky žádostí o zápis do Rejstříku na vlastní žádost a je tak patrné, že Rejstřík plní svou ochrannou a preventivní funkci.

Maximální pokuta daná zákonem o hazardních hrách, kterou lze uložit za vpuštění osoby zapsané v Rejstříku do herny či kasina, je 50 mil. Kč. V případě, že provozovatel umožní osobě zapsané v Rejstříku zřídit nebo používat uživatelské konto, může mu být uložena pokuta až 3 mil. Kč.

Rejstřík vyloučených osob z hazardních her je neveřejným informačním systémem státu, jehož správcem je Ministerstvo financí. V provozu od roku 2020 a slouží k zamezení přístupu vyloučených fyzických osob k hazardním hrám v online prostřední i v kamenných hernách a kasinech. Cílem Rejstříku je ochrana ohrožených skupin společnosti před negativními následky patologického hraní hazardních her. Chrání se tím nejen samotní hráči, ale také jejich rodiny a nejbližší okolí, které často trpí negativními následky s tím spojenými.

Zdroj: MFČR