Česko vymírá. Situaci zachraňuje imigrace

V Česku letos během prvního čtvrtletí zemřelo o takřka třetinu méně lidí než ve stejném období loňska. I přes ústup covidové pandemie, jež představuje stěžejní příčinu loňského extrémně vysokého počtu zemřelých, však i letos zůstal jejich poště nadprůměrný. V porovnání s průměrem let 2015 až 2019. Důvodem je zejména to, že v sílící intenzitě vymírají populačně silné poválečné ročníky. Nejvíce zemřelých z hlediska roku narození letos připadá na rok 1946.

Ilustrační foto Pixabay

Celkem letos během prvního čtvrtletí zemřelo bezmála 32 tisíc lidí. Vzhledem k tomu, že počet živě narozených činil ve stejném období lehce přes 24 tisíc, Česko vymíralo. Zhruba tempem 2500 lidí měsíčně. Vymírání Česka má negativní dopad na důchodový systém a systém financování veřejné zdravotní péče, protože signalizuje jejich nadcházející prodražování, v krajním případě neudržitelnost.

Počet obyvatel však v Česku v prvním čtvrtletí přesto vzrostl, ovšem jen díky imigraci. Přistěhovalo se více než 19 tisíc lidí, vystěhovalo se pak přes osm tisíc osob. Přírůstek obyvatel ČR tak po zohlednění přebytku zemřelých nad narozenými činil v prvních třech měsících roku přes tři tisíce osob.

Lukáš Kovanda, Ph.D. – Hlavní ekonom, Trinity Bank