Nezapomeňte do konce května zaplatit daň z nemovitých věcí

Finanční správa rozeslala k zaplacení daně celkem 2,8 mil. obálek se složenkami, které by měly být poplatníkům doručeny nejpozději do středy 25. května. Kdo se přihlásil k zasílání údajů pro placení daně e-mailem, dostane všechny potřebné informace do své e-mailové schránky a držitelům datových schránek jsou tyto informace zasílány do jejich schránek. Lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí (nebo její první splátky) pak končí 31. května 2022.

Daň z nemovitých věcí je stanovena celkovou částkou za všechny nemovité věci poplatníka, které se nacházejí na území příslušného kraje. Na složenkách je předtištěn bankovní účet finančního úřadu, na který se daň platí, včetně předčíslí a kódu banky. „Stále více lidí se přihlašuje k zasílání údajů pro placení daně e-mailem a Finanční správa jim tedy posílá všechny potřebné informace do jejich e-mailových schránek,“ uvádí zástupce generálního ředitele Finanční správy Jan Ronovský. K této službě se poplatník přihlásí například prostřednictvím webové aplikace. Letos nově údaje pro placení daně naleznou poplatníci i v Online finančním úřadě na portálu MOJE daně v sekci NASTAVENÍ A INFORMACE O SUBJEKTU à Daň z nemovitých věcí.

Nepřesáhne-li částka daně 5 000 Kč, je splatná celá do 31. května. Je-li daň vyšší než 5 000 Kč, je splatná ve dvou splátkách. První splátka by měla být zaplacena do 31. května a druhá do 30. listopadu, avšak poplatník může v květnovém termínu zaplatit celou daň najednou.

Daň z nemovitých věcí je možné zaplatit bezhotovostním převodem na účet finančního úřadu, daňovou nebo běžnou složenkou či prostřednictvím SIPO, což platí pro poplatníky, kteří se k této službě přihlásili na finančním úřadě do 31. ledna 2022. Podrobnější informace k placení daně z nemovitých věcí naleznete na: Placení daní | Daně | Finanční správa (financnisprava.cz)

Čísla bankovních účtů finančních úřadů pro placení daně z nemovitých věcí jsou k dispozici zde: Bankovní účty finančních úřadů | Placení daní | Daně | Finanční správa (financnisprava.cz)

Variabilní symbol:

rodné číslo poplatníka – fyzické osoby nebo IČ právnické osoby

Konstantní symbol:

1148 – při bezhotovostní platbě převodem z účtu

1149 – při hotovostní platbě běžnou poštovní poukázkou

0001 – při hotovostní platbě daňovou složenkou