Františkovy Lázně v květnu vkročí do 229. lázeňské sezóny. Zahrát přijede také Čechomor

Ve Františkových Lázních vkročí do 229. lázeňské sezóny. Po dvou sezónách, které ovlivnila pandemická situace, by se slavnost měla konat již v běžném režimu. V sobotu 21. května, kdy se akce uskuteční, zahájí program pochod mažoretek a dechového orchestru. Chybět nebude například slavnostní mše, svěcení Františkova pramene a Glauberových pramenů i hudební vystoupení.

Více fotografií z minulých akcí zde

„Věřím, že už letošní sezónu budeme mít šanci otevřít tradičním způsobem. Bude to jasný signál, že se vracíme do normálu a budu všem občanům, hostům i podnikatelům přát ničím nerušenou sezónu,“ sdělil františkolázeňský starosta Jan Kuchař.

Více fotografií z minulých akcí zde

Jako každý rok, tak i letos se slavnost ponese v duchu významné historické události města Františkovy Lázně. „Letos to bude 210 let, co naše město poprvé (a vlastně i naposledy) navštívil jejich zakladatel císař František I. V roce 1812 doprovázel svou dceru Marii Luisu při jejím návratu z Drážďan do Paříže,“ uvedla ředitelka františkolázeňského informačního centra Lenka Šimáčková. „V Drážďanech se zúčastnili podobně jako řada dalších korunovaných hlav tehdejší Evropy galantního banketu, který uspořádal Mariin manžel Napoleon před svým tažením do Ruska. 5. června odpoledne přijeli společně v kočáře s osmispřežením do lázní, kde se ubytovali. Pak si prohlédli město a napili se z pramene. Císař podnikl ještě týž den výpravu ke Komorní hůrce. Následující den vzácní hosté odjeli – císař do Vídně, Marie Luisa do Paříže,“ doplnila ředitelka.

 

 

 

Více fotografií z minulých akcí zde

Na jaký program se mohou návštěvníci těšit? „Ráno zahájíme jako tradičně pochodem mažoretek a Dechového orchestru,“ informoval ředitel františkolázeňského divadla Arnošt Němec. „V programu ani tentokrát nebude chybět slavnostní mše, po které se vydá průvod Národní třídou až k Františkovu prameni, kde se bude konat zahájení slavností a dojde k svěcení pramenů,“ informoval. Odpolední hudební program je sestaven tak, aby si z něj vybral každý. “ Milovníky jazzové hudby jistě potěší skupina Prague Rhythm Kings, která se zabývá originální interpretací jazzové a populární hudby. Kapela  The 6 Fireballs posluchačům zahraje klasický Rock’n’Roll s příměsí rhythm´n´blues a jump swingu. S akustickou hudbou vystoupí Zavěšený kafe. V hlavním čase vystoupí hudební skupina Čechomor, která zahraje české, moravské, slezské a slovenské lidové písně,“ uzavřel ředitel.

Více fotografií z minulých akcí zde

„Přichystán bude také picknik na Bad Sodenské promenádě, který pořádá Městské muzeum Františkovy Lázně spolu s přáteli z družebního města Bad Soden. Chybět nebude hudba i ochutnávka lokálních výrobků,“ uvedla Petra Polívková z františkolázeňského muzea

Také děti si přijdou na své. Organizátoři pro malé návštěvníky chystají dětský program u restaurace Milano.

Více fotografií z minulých akcí zde

Program:

7.30  Probouzení města  – pochod mažoretek a Městského dechového orchestru Cheb městem

  9.30  Slavnostní mše svatá – kostel Povýšení sv. Kříže

10.00  Otevření trhu na Národní třídě

10.00  Zahájení zábavného odpoledne pro děti v parku u restaurace MILANO

11.00   Průvod Národní třídou

11.30   Slavnostní zahájení v hudebním pavilónu u Františkova pramene

                * Svěcení Františkova pramene a Glauberových pramenů

                * Vystoupení mažoretek a Městského dechového orchestru Cheb  

                * Etuda:  jak bylo a co se dělo při samotné návštěvě  císaře Františka I. a jeho dcery Marie Luisy v roce 1812.

                * defilé účinkujících

14.30 PRAGUE RHYTHM KINGS

15.00  Piknik na Bad Sodenské promenádě s přáteli z družebního města Bad Soden, s hudbou a ochutnávkou lokálních výrobků

17.00 Koncert kapely THE 6 FIREBALLS – 50s Rock’n’Roll

19.00  Zavěšený kafe – folkrocková kapela

21.00  ČECHOMOR

22.00  Závěrečná tečka