Chystaná klinika nabídne zdravotní služby, které nemají v rámci ČR obdoby

Vše o chystané klinice se zájemci dozvěděli na veřejné prezentaci ve františkolázeňském divadle. Zařízení, které se začne stavět na konci roku 2022, nabídne zdravotní služby, které nemají v rámci ČR obdoby a prozatím tady chybí. Ambulantní péči zde najdou také obyvatelé Františkových Lázní.

V čem bude klinika, která vnikne v objektu Lázní I – tedy Luisiných Lázní, tak výjimečná? Zaměřená bude na neurotraumatologickou péči, dlouhodobou spinální a neuro rehabilitaci. Zjednodušeně – bude se věnovat pacientům po autonehodách, těžkých úrazech a mozkových příhodách. Zcela laicky řečeno, bude se věnovat zraněním mozku a páteře. Jde o to, že včasná a zároveň dlouhodobá rehabilitace je u těchto lidí zcela zásadním krokem k tomu, aby se dokázali vracet do života.

„Přestože máme v republice špičkové lékaře – neuro a spinální chirurgy, kteří odvedou na operačním sále perfektní práci, chybějící okamžitá následná péče a včasná rehabilitace jejich práci komplikuje – a tak mnohdy dochází k tomu, že se stav pacientů kvůli tomu nezlepšuje,“ uvedl františkolázeňský starosta Jan Kuchař.

Studie chystané kliniky

Na klinice se budou provádět rehabilitace před a po operacích, které zkrátí dobu rekonvalescence a zajistí co nejmenší trvalé následky. Klinika by měla pokrýt také poptávku po rehabilitacích po úrazech a mozkových příhodách. Při operacích je vhodné připravit tělo na danou operaci – rozhýbávají se svaly, aby léčbu tělo, co nejlépe přijalo. Pokud se začne s rehabilitací bezprostředně po zákroku, zkrátí se samotná doba uzdravování. Počítá se až se dvěma tisíci pacienty ročně, kteří se do Františkových Lázní budou vracet kvůli následné lázeňské péči. Je to tedy přínos nejen pro město, ale i pro poskytovatele této péče. Profit by z přílivu dalších návštěvníků města měli mít také místní podnikatelé v oblasti služeb.

Studie chystané kliniky

 V projektu se počítá také s ambulantními lékaři, které budou moci využívat také obyvatelé Františkových Lázní. Ordinaci by zde měl mít obvodní lékař pro dospělé, pediatr, stomatolog i kardiolog. Vzniknout by také mělo akreditované výukové pracoviště, kde by se školili a zdokonalovali nejen zaměstnanci kliniky.

Studie chystané  rehabilitační kliniky

Prezentace osob, kteří přijeli chystanou kliniku prezentovat a aktivně podílí na přípravách:

Prof. MUDr. Marcela Grünerová – Lippertová, Ph.D., přednosta Kliniky rehabilitačního lékařství FN KV, III. LF KU

Prof. MUDr. Martin Smrčka, Ph.D., MBA, přednosta Neurochirurgické kliniky FN Brno, náměstek ředitele FN Brno pro vědu, výzkum a školství, LF MU Brno, předseda České neurochirurgické společnosti

Doc. MUDr. Vladimír Přibáň, Ph.D., přednosta Neurochirurgické kliniky FN Plzeň, LF UK Plzeň

Prof. MUDr. Martin Repko, Ph.D., přednosta Ortopedické kliniky FN Brno, děkan LF MU Brno, předseda České ortopedické společnosti

Ph.Dr. Lukáš Stich, MBA, děkan Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni

Doc. Ing.arch. Boris Redčenkov, Ph.D., jednatel A69

RNDr. Jiří Schlanger, náměstek ředitele Výzkumný ústav balneologický

Pavel Minařík, jednatel Villa Orso s.r.o.,

Vladimir Krasnobaev, společník Villa Orso s.r.o.