Lesním mlýně chystají Den ukrajinské kultury

Pop-rocková a jazzová hudba bude znít u mariánskolázeňského Lesního mlýna, přichytána bude také výstava fotografií. V sobotu 16. října se zde uskuteční Den ukrajinské kultury, kterou organizuje Ukrajinská iniciativa v ČR pod záštitou starosty města Ing. Martina Kaliny.

Foto: Archiv – Ukrajinský soubor Radost

Návštěvníci při této příležitosti mohou zhlédnout výstavu fotografií Bludiště Donbasu. Na programu bude také jazz kvartet Sergiy Kolesnyk „Krajiny světa“. Tento hudebník pochází z Ukrajiny, dlouhodobě žije v ČR a již řadu let hraje v Mariánskolázeňském symfonickém orchestru. Milovníky národní ukrajinské hudby potěší folklorní soubor Radost z Hradce Králové a vyznavače ukrajinské moderní hudby poprocková skupina OEL.

Organizátorkou akce je Alla Větrovcová původem z Ukrajiny, která dlouhodobě pracovala jako novinářka v Praze, nyní žije v Mariánských Lázních a v Rádio Plus pracuje jako externí novinářka. Na akci bude přítomen Předseda spolku Ukrajinská iniciativa v ČR Bohdan Rajčinec.

„Ukrajinci jsou v ČR tradiční diasporou, již od prvorepublikových časů. Poslední vlna ekonomické migrace od 90. let 20. století pokračuje a přináší do Česka především pracovní sílu, která stěžejně ovlivnila a ovlivňuje český průmysl. Kromě pracovních výsledků Ukrajinců v ČR je třeba zmínit dobře organizovaný kulturní život, jakož i stabilizovanou image Ukrajinců (celých rodin), krátkodobě či dlouhodobě zde pobývajících,“ uvádí Bohdan Rajčinec.

V současné době žije v České republice podle velvyslance Ukrajiny v České republice Jevhenije Perebyjnise kolem 180 tisíc občanů Ukrajiny. Ukrajinská diaspora je jednou z největších v České republice.

Program:

13.00 – 14.00 Prohlídka města

14.00 – 16.30 Jazz kvartet Serhije Kolesnyka „Krajiny světa“, Mariánské Lázně

17.00 – 18.00 Folklórní soubor „Radost“, Hradec Králové

19.00 – 20.00 Ukrajinský pop-rock, skupina OEL

Pořádá: Ukrajinská Iniciativa v ČR, www.ukrajinci.cz

Projekt se uskuteční za finanční podpory města Mariánské Lázně.