Bílá pastelka: Do ulic vyrazí stovky dobrovolníků

Bílá pastelka: Opět po roce vyrazí do ulic stovky dvojic dobrovolníků se sbírkovými kasičkami. Po loňském ročníku, poznamenaném vládními restrikcemi v podobě rapidně nižšího počtu dobrovolníků, si na ten letošní organizátoři doslova brousí zuby. Z celé republiky mají zprávy, že řada škol uvolní studenty z výuky, aby pomohli se sbírkou.

Bílou pastelku pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, zapsaný spolek (SONS ČR, z. s.). S realizací nám od počátku sbírky pomáhají naše dceřiné společnosti, Tyfloservis, o. p. s. a krajská TyfloCentra.

SONS ČR založena roku 1996 je spolkem hájícím práva a zájmy nevidomých a zrakově postižených osob v ČR a zároveň realizuje řadu dlouhodobých projektů, například Středisko výcviku vodicích psů, vydavatelství periodik, Navigační centrum, Centrum pro odstraňování bariér a další. 

Obecně prospěšná společnost Tyfloservis nabízí podporu, informace a nácvik dovedností lidem, kteří přes vážné zrakové potíže hledají cestu k co možná nejsamostatnějšímu životu. Působí též na společnost, aby dokázala k jejich samostatnosti přispívat a pomohla tam, kde je to třeba. Je dceřinou společností SONS ČR a založena byla roku 2000. 

TyfloCentra, dceřiné společnosti SONS ČR, jsou obecně prospěšné společnosti poskytující sociální služby v jednotlivých krajích České republiky. Ve svých krajích poskytují zrakově postiženým komplex sociálních služeb stejného druhu a charakteru. Jde zejména o školící střediska PC pomůcek včetně technického poradenství při výběru PC pomůcek a denní centra sociálních služeb (aktivizační a vzdělávací programy, předčitatelská a průvodcovská služba). 

První ročník Bílé pastelky se v ČR uskutečnil v roce 2000. Byl první velkou veřejnou sbírkou formou kasiček pro zrakově postižené v ČR. Pro její konání jsme zvolili datum inspirované Dnem bílé hole, tedy 15. říjen. Od roku 2020 je sbírka třídenní.

Zdroj: Bílá pastelka