V opraveném milíkovském statku přivítali první návštěvníky

O uplynulém víkendu přivítali v opraveném milíkovském  statku první návštěvníky. Akce se uskutečnila v rámci Dnů evropského dědictví.

Více fotografií z akce zde

Po celý den byl připraven program, při kterém vnitřní i venkovní prostory statku oživily ukázky tradičních řemesel a prací, které se vázaly v minulosti k životu na hospodářství. Se svými programy vystoupil folklórní soubory Dyleň z Karlových Varů, Stázka z Teplé a egerlandští muzikanti Duo Målaboum s taneční skupinou Die Målas z Plachtína u Nečtin. Děti mohly vyzkoušet staré dětské hry. V programu nechyběla ani pohádka.

Více fotografií z akce zde

Statek v Mikově – Na usedlosti, kterou zakoupil Karlovarský kraj v roce 2008, byly zahájeny postupné rekonstrukční práce již v roce 2013. V první etapě, byla opravena budova stodoly a následně se v roce 2016 uskutečnily práce na kolně. V roce 2017 byl statek pro veřejnost uzavřen a zahájily se stavební úpravy na obytném stavení a malém domečku v místech původních samostatných chlévů, který bude sloužit jako pokladna. Zároveň byl vystavěn zcela nový objekt sociálních zařízení pro návštěvníky.

Více fotografií z akce zde

Stavební práce na obytném stavení se soustředily v maximální míře na záchranu dochovaných dřevěných prvků původního roubení a hrázdění. Části, které byly dožilé a nebylo je možné zachovat, byly nahrazeny novými. Během stavebních úprav byly respektovány původní pracovní postupy. Opravami, které striktně dodržovaly původní vnitřní členění budovy, prošel také interiér.

Více fotografií z akce zde

Obytný dům, kolna a stodola budou využívány jako prostor expozice. Celý areál statku nabídne vhled do života zemědělské usedlosti na Chebsku koncem 19. a v první třetině 20. století. Proměnou prošel rovněž okolní pozemek. Byly vysazeny nové stromy a keře. Za stodolou návštěvníci najdou dvě osetá a osázená políčka. Před průčelím obytného stavení byla zřízena typická předzahrádka.

Zdroj: KÚKK

Více fotografií z akce zde