Výstava připomene příběhy lidí, kterým totalitní režimy významně ovlivnily životy

Ještě před vypuknutím pandemie připravila organizace Post Bellum, z.ú. putovní výstavu s příběhy pamětníků, do jejichž života zasáhly totality 20. století. Přichází čas, kdy je možné výstavu představit veřejnosti. Expozici mohou zájemci zhlédnout před františkolázeňským hotelem Centrum až do pondělí 2. srpna.

Exteriérová výstava na devíti oboustranných panelech představuje sedm pamětníků, práci neziskové organizace Post Bellum, která spravuje sbírku Paměti národa a také záměr organizace vybudovat fungující pobočku v Karlovarském kraji.

„Venkovní expozice má za cíl upozornit na autentické osudy a životní příběhy lidí, kterých se oba totalitní režimy dotkly a významně tak ovlivnily jejich životy a zároveň prezentovat činnost organizace Post Bellum “, říká Lukáš Květoň, kurátor výstavy a koordinátor PB pro Karlovarský kraj. Vybrané příběhy korespondují jak s hlavní myšlenkou odporu proti totalitnímu režimu, tak s místy a městy, kde bude výstava instalována. Osudy představených pamětníků jsou tak svázány s městy jako Karlovy Vary, Cheb, Aš, ale třeba i Jáchymov.

Dokumentaristé Paměti národa natočili vzpomínky dnes již tisíců pamětníků, z nichž je jen několik představeno na putovní výstavě Paměť národa Karlovarského kraje. Najdete zde příběhy osobností, které spojuje novodobá historie Karlovarského kraje. Je mezi nimi např přeživší holocaust Dr. Jarmila Weinbergerová. Pamětnice vyhlazovacího tábora Osvětim – Birkenau a vyčerpávajícího pochodu smrti ke konci války z polského Christianstadtu českoněmeckým pohraničím až do Chebu. Bývalý politický vězeň Jaroslav Cibulka, který prožil devět let v komunistických uranových dolech a kriminálech. Ale také pan Jiří Rak, jehož pohnutý osud dokládá neutuchající touhu po hledání vlastní identity. Ze ztraceného válečného miminka se stal chebským patriotem a mapuje památky v kraji.

Jsou to příběhy o hrůzách holocaustu, o vyhnání z rodné vsi, o dřině v pracovních táborech, o špiclování, strachu a obavách. Ale také o silné vůli, odvaze a neutuchající naději. O víře v Boha a dobro, o lidském soucitu. Kompletní příběhy těchto pamětníků jsou publikovány v archivu www.pametnaroda.cz.