Sefardské písně zazní v ostrovském klášterním areálu

Písně a romance sefardských Židů v úpravě pro kytaru, flétnu a violoncello zazní v ostrovském klášterním areálu. Koncert Velmi malého komorního orchestru Varvary Divišové se uskuteční ve čtvrtek 24. června v 17 hodin. Pořad je doplněný recitací příběhu o Krysaři z Hamelnu v podání Lucie Domesové. Vstupné je 70 korun.

Foto: Archiv Velmi malého komorního orchestru Varvary Divišové

Sefardské písně (Sefard je biblický název pro dnešní Španělsko) znějí exoticky. Hudba je to emocionálně nabitá, hluboce osobní. Nesentimentální, spíš hrdý povzdech než nářek. Baladické texty nesou stopy utrpení svých tvůrců. V písních sefardských židů na nás promlouvá historie starší pěti set let.

Velmi malý komorní orchestr Varvary Divišové je hudební sdružení s měnícím se počtem členů podle právě provozovaného pořadu. Je složen z karlovarských hudebníků, ať již z Karlovarského symfonického orchestru, DAD kvintetu či hudebníků z rockových skupin. Za několik let působení na karlovarské scéně vytvořil dva pořady s keltskou tématikou (Keltská hudba a Keltská hudba z povzdálí), pořad složený z romancí španělských Židů – Sefardské písně, pořad Kalandr a Revival Band – složený z písní z repertoáru Petra Kalandry, vánoční pořady z českých a moravských koled.

Orchestr vznikl původně jako hudební těleso na vernisáž karlovarské výtvarnice Varvary Divišové v počtu tří členů. V současné době v něm účinkuje kolem dvaceti muzikantů. Varvara Divišová – karlovarská výtvarnice – je nehrající majitelkou orchestru.