Marienbad Film Festivalu odhaluje část programu

Marienbad Film Festivalu odhaluje část programu. Od čtvrtečního odpoledne 8. července do nedělního večera 11. července nabídne Marienbad Film Festival plnohodnotný program ve dvou sálech bývalého mariánskolázeňského hotelu Lesní mlýn.

Ilustrační foto: G. Altmann

Vedle současné experimentální filmové tvorby z celého světa přinese i české exkluzivní předpremiéry celovečerních filmů. Uvede psychedelický mokument Lux Æterna provokatéra Gaspara Noého a nejnovější bizarní snímek Moucha v kufru od stálice francouzské komedie Quentina Dupieuxe. Prodej lístků a akreditací probíhá přes síť GoOut.

Páteří programu bude opět sekce Forum Marienbad cílící na aktuální filmovou tvorbu v oblasti experimentu narace a formy z celého světa vybranou na základě mezinárodní výzvy. „Ačkoliv jsme letos vypsali open call na poslední chvíli, přihlásil se nám rekordní počet filmů. Z celkových 176 jsme do programu Marienbadu zařadili 12 českých a 9 zahraničních projektů. Promítneme snímky od německých, řeckých, amerických nebo španělských tvůrců,” sdělil dramaturg sekce Tomáš Vobořil.

Sekce bude obsahovat blok věnovaný průřezu tvorby audiovizuálního umělce a filmaře Vladimíra Turnera, promítne hypnotický snímek Lúa Vermella španělského režiséra Loise Patiña. Uvede i snímek Bílá na bílé slovenské režisérky Viery Čákanyové. Ta si při svém pobytu na polské antarktické stanici, kde v roce 2017 natáčela dokumentární esej FREM, vedla videodeník. Záběry z každodenní rutiny na stanici v něm kontrastují s lyrickými scénami člověkem neposkvrněné antarktické přírody, jež autorka doplňuje svými komentáři a myšlenkami, vyprovokovanými osamělostí ledem pokryté krajiny. Snímek vyhrál cenu Opus Bonum (Nejlepší světový dokumentární film 2020) na MFDF v Jihlavě. Kromě těchto celovečerních programů doplní devět bloků této sekce i krátké filmy.

Sekce Theatre Electrique je poskládaná z novinek současné filmové tvorby v oblasti experimentu formy a narace.

Otevře ji česká distribuční premiéra nejvtipnějšího snímku loňských Benátek Moucha v kufru. Nejnovější bizarnost režiséra Quentina Dupieuxe, který je v hudebním světě známý jako Mr. Oizo, vypráví příběh dvou prostých přátel, kteří v kufru ukradeného vozu najdou uvíznutou obří mouchu, kterou se, s vidinou balíku peněz, rozhodnou vycvičit. Divoká a surrealistická road-movie je příběhem o přátelství, velkých snech a ještě větších katastrofách, které se daly do pohybu po nalezení obrovské mouchy.

Drzý film Lux Æterna francouzského provokatéra Gaspara Noého, který uvidí čeští diváci také v předpremiéře, vznikl na objednávku značky Saint Laurent. Noé si přizval k projektu dvě herečky, Charlotte Gainsbourg a Béatrice Dalle, které si v průběhu natáčení vyprávějí čarodějnické příběhy. Lux Æterna je čtvrtým zhmotněním mezinárodního uměleckého projektu SELF pod záštitou Anthonyho Vaccarella, kreativního ředitele Saint Laurent.

Sekci Theatre Electrique uzavře nestor autorského filmu Jean Luc Godard, umělec, pro kterého film je formou, která představuje vlastní umění. Festival uvede jeho esejistický snímek Kniha obrazů, který je nápadně prodchnutý bezmála hororovou atmosférou. Snímek, v němž se mísí zpravodajské titulky, malby, často digitálně zkreslené úryvky z klasických hollywoodských filmů i brutální youtubová propaganda ISIS, poukazuje především na odcizení a makroagrese současného světa.

Kromě této francouzské stezky hlavního programu bude uveden film Entre perro y lobo (Hodina mezi psem a vlkem) španělské režisérky Irene Gutiérrez Torresové, který byl ve světové premiéře představen na Berlinale 2020 v sekci Forum. Další tituly budou ještě oznámeny.

Festival nejen offline

I přes to, že je současná pandemické situaci stále trochu nepřehledná, zdá se, že šestý ročník festivalu proběhne v normálním režimu a nebude se muset uchýlit k on-line řešení. Právě online audiovizuální platforma Kino Soumraku, kterou organizátoři festivalu spustili koncem loňského roku, bude sloužit jako doplňkový kinosál pro ty diváky, kterým se nepodaří na festival dostat.

Bývalá ROH zotavovna Lesní mlýn

Marienbad Film Festival promění na čtyři dny bývalý hotel Lesní mlýn, který za minulého režimu sloužil jako zotavovna ROH a následně dlouhodobě chátral. Objekt v roce 2018 odkoupili manželé Pavel a Jana Kučeraví z Prahy, kteří mají v úmyslu navrátit hotelu původní krásu. V průběhu festivalu se divákům otevře místní oranžérie, velký sál, kabaret a kavárna.

Anotace celovečerních filmů:

Moucha v kufru | Quentin Dupieux | Distributor Film Europe | V kinech od 15. 7. 2021

Jean-Gab a Manu, dva prostí přátelé, najdou obří mouchu uvíznutou v kufru auta a rozhodnou se ji vytrénovat, aby si díky ní vydělali. Divoká a surrealistická road-movie od mezinárodně uznávaného režiséra Quentina Dupieuxe vypráví jedinečný komediální příběh o přátelství, velkých snech, a ještě větších katastrofách, které se daly do pohybu po nalezení obrovské mouchy.

Lux Æterna |Gaspar Noé |Distributor Be2can | V kinech od 29.7.2021

Dvě herečky, Béatrice Dalle a Charlotte Gainsbourg, vyprávějí na natáčení příběhy o čarodějnicích – ale to není všechno. Lux Æterna je rovněž esej o kinematografii, lásce k filmu a hysterických záchvatech na natáčení. Projekt je uměleckou reflexí společnosti očima umělců, který klade důraz na komplexnost různých jedinců a evokuje postoj důvěry, individuality a sebevyjádření značky Saint Laurent.

Kniha obrazů | Jean-Luc Godard | Distributor Film Europe

Jean-Luc Godard se opět hlásí ke slovu s nekompromisní razantností filmového aktivisty a umělce, který stále věří v nezastupitelnou roli kinematografie. Jeho obrazový esej o odcizení a agresi současného světa je nápadně prodchnutý hororovou atmosférou.

Entre perro y lobo | Irene Gutiérrez Torresová

Hluboko v kubánské džungli se tři veteráni z angolské války účastní tajného rituálu: trénovat znovu jako vojáci, kterými kdysi byli. Poslední samurajové kubánské revoluce připravení postavit se nepříteli. Déšť, mlha a rosa, listí a větve obklopují a pohlcují všechny tři. Jejich revoluční slogany podporující morálku odumírají v lhostejnosti přírody, která nemá zájem o otázky po významu.