Poutní místo Maria Loreto zdobí zrestaurované obrazy

Celkem pět zrestaurovaných obrazů, které jsou součástí mariánského cyklu, se vrátilo zpět na poutní místo Maria Loreto ve Starém Hrozňatově u Chebu. O jejich záchranu se postaral jejich autor, akademický malíř, Jaroslav Šindelář. Obnovu obrazů financoval Nadační fond Historický Cheb. Celkové náklady byly 302 tisíc korun.

Foto: VID

Obrazy byly už trochu opotřebené. Bylo tedy na místě je zachránit. Proto se prací ujal sám autor. Už v loňském roce Jaroslav Šindelář opravil tři obrazy, takže celkem jich je zrestaurováno osm.

„Původně tady bylo šestadvacet menších obrazů. Nakonec jich tu máme nyní 16 větších,“ informovala vedoucí dobrovolníků správy areálu Maria Loreto Alena Kovaříková. „Loreta byla po válce úplně zničená a nikdo si nepamatoval, jak obrazy vypadaly. Jediné, co se dochovalo, byla brožurka, kde byla ke každému obrazu napsaný název a modlitba,“ zavzpomínala Kovaříková.

Podle toho Jaroslav Šindelář postupně maloval. Obrazy ale rychle podléhaly povětrnostním vlivům. Ze začátku totoži pracovníci Maria Loreto obrazy neuklízeli a nechávali je v křížové chodbě areálu. Nyní je už dávají do speciálního stojanu do kostela, kde jsou umístěné od podzimu do jara.

Poutní místo Maria Loreto se veřejnosti otevře 26. května a bude otevřeno vždy od středy do neděle od 10.30 hodin do 16 hodin.

VID