V chebské nemocnici připomněli Mezinárodní den sester

Na 12. května připadá Mezinárodní den sester. Svátek si připomněli i v chebské nemocnici, kde hned v dopoledních hodinách ve vstupním vestibulu instalovali členové iniciativy Peče celá ekumena velké srdce díků.

„Iniciativu tvoří místní křesťanské sbory, ale i celé řady dalších lokálně aktivních lidí, kteří v čase pandemie připravovali pro zdravotníky různé dobroty a vzkazy jako výraz respektu a povzbuzení,“ upřesňuje otec Metoděj Kout, pravoslavný duchovní, nemocniční a hospicový kaplan, který je hlavním koordinátorem zmíněné iniciativy. „Po srdci umístěném ve vstupní hale, které vytvořily aktivní ženy z centra pomoci Nádech Cheb, jsme do nemocnice odpoledne doručili 11 domácích dortů ve tvaru srdce s řadou přání, vzkazů a drobných symbolických dárků,“ dodává otec Metoděj.

Celá akce večer vyvrcholila živým srdcem před nemocnicí, kde se účastníci celé iniciativy shromáždili se zapálenými svícemi a pronesli slova díků i krátkou modlitbu. „Akci jsme si pracovně pojmenovali „Naše srdce bije pro KKN Cheb“. Vlastně celý ten den byl prostoupen motivem srdce.

Vyvrcholením pak bylo večerní poděkování zdravotníkům před nemocnicí. Volba přirozeně padla na místo, kde byl v čase pandemie vytvořen Strom díků a vzkazů pro zdravotníky,“ objasňuje duchovní. Podle slov otce Metoděje je celá akce výrazem vděku i rozloučením zároveň: „V rámci iniciativy jsme pro zdravotníky pekli více než osm měsíců. Situace se nyní hodně zlepšila a to nám umožňuje zase se vzdálit s jistotou, že jsme byli nablízku, když to bylo nejvíce třeba.“

Krátké poděkování zdravotníkům před nemocnicí pronesli za místní ekumenické hnutí duchovních Chebska kazatel Martin Stepanenko a otec Metoděj Kout, dále ředitelka místního Hospice Sv. Jiří Alena Votavová, koordinátorka centra pomoci Nádech Cheb Petra Zábranová a ředitelka Farní charity Cheb Eva Kolafová.