Čtyři lidé byli obviněni z obchodování s lidmi. Zaměřovali se na sociálně slabé

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v rámci případu s krycím názvem KOTRBA obvinili v uplynulých dnech čtyři osoby z trestného činu obchodování s lidmi. Skupina se měla zaměřovat na sociálně slabé z Karlovarského kraje, které lákala na dobrou práci.

„Organizovaná skupina dvou mužů a dvou žen měla dle závěrů kriminalistů NCOZ v letech 2016 – 2019 nabízet „dobře placenou práci“ ve Velké Británii osobám ze sociálně slabého prostředí z Karlovarského kraje,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „Následně měli obvinění dopravit do Velké Británie nejméně šest osob, kterým odebrali doklady a telefony, kdy pod pohrůžkou násilí nebo za použití násilí je měli nutit pracovat v restauracích rychlého občerstvení. Za tuto činnost však poškození neměli dostávat téměř žádné peníze. Podle závěrů kriminalistů NCOZ obvinění tímto způsobem získali prospěch ve výši přibližně tři miliony korun,“ sdělil.

 Ve věci byl pro účelnější a rychlejší vyšetřování před dvěma lety zřízen společný vyšetřovací tým NCOZ se 2 policejními složkami Velké Británie, a to Metropolitní policií v Londýně a policií v Cambridgeshire. Na případu se aktivně podíleli i pracovníci Europolu a Eurojustu. 

Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným trest odnětí svobody v rozmezí od 8 do 15 let.

  Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Plzni.

„V rámci společného trestního řízení pak dále jednotka pro boj s moderním otroctvím Metropolitní policie v Londýně obvinila čtyři občany ČR a stejná jednotka policie v Cambridgeshire obvinila dva občany ČR z trestného činu obchodování s lidmi a moderního otroctví, kdy stejným způsobem měli zlákat na dobře placenou práci krajany z ČR, které pak za použití násilí měli nutit pracovat v pekárně a restauračních provozovnách, přičemž jim pak odebírali veškeré vydělané peníze. Takto mělo být do Velké Británie vylákáno a následně vykořisťováno nejméně 20 osob. Těmito případy se budou zabývat soudy ve Velké Británii, v případě odsouzení osobám hrozí až trest doživotí,“ doplnil Jaroslav Ibehej.