O Den Země s Akademií věd letos nepřijdete, přesunuje se do online prostoru

Přednáška v rámci oslav Dne Země s Akademií věd 2021 se uskuteční online. V pondělí 19. dubna bude spuštěna série přednášek pro veřejnost. Zájemci s mohou připojit v uvedený čas kliknutím na odkaz. Přednáška vědce či vědkyně bude následovaná diskuzí, během které se můžete zeptat na cokoli, co vás zajímá.

Jana Doubravová

Aleš Špičák: Země v pohybu – světová zemětřesení a výbuchy sopek v uplynulém roce

Planeta Země je každoročně dějištěm tisíců zemětřesení, více či méně pocítěných jejími obyvateli, a desítek sopečných erupcí. Přednáška osvětlí příčiny těch nejvýznamnějších, k nimž ve světě došlo během uplynulých dvanácti měsíců – mj. ničivých zemětřesení v Chorvatsku, v Egejském moři a v Indonésii, spektakulární sopečné erupce Etny a kombinace zemětřesení a výstupu magmatu na Islandu.

Kdy: pondělí 19. dubna 2021, 18:00 hodin

Odkaz: https://cesnet.zoom.us/j/92853327166?pwd=eE1DbTc4MFBKOHBsRWZhcHB0SEdZZz09

Eduard Petrovský: Zemské magnetické pole a jeho význam pro život

Magnetické pole Země je nezbytné pro existenci života na naší planetě. V přednášce se dozvíte, že nejenom člověk ho používá při své orientaci pomocí kompasu, ale že i živočichové mají své biologické kompasy. Magnetické pole nás také chrání před škodlivým působením částic s vysokou energií, nebo elektromagnetickým zářením, které by jinak dopadalo na zemský povrch. V minulosti již několikrát prokázalo svůj vliv, když jeho poruchy způsobily velké výpadky elektrické energie.

Kdy: úterý 20. dubna 2021, 18:00 hodin

Odkaz: https://cesnet.zoom.us/j/98515910199?pwd=QVNLV0gycGdTV0swVHdaUTBJZWcyZz09

Václav Kuna: Systém včasného varování před zemětřesením

Zemětřesení patří mezi nejničivější živelné katastrofy. Přednáška se bude věnovat možnostem snížení dopadů zemětřesení a to zejména využitím systému včasného varování, který rozpozná počáteční stadium zemětřesení, vyhodnotí jeho ničivý potenciál a varuje obyvatele postižené oblasti před příchodem otřesů.

Kdy: středa 21. dubna 2021, 18:00 hodin

Odkaz: https://cesnet.zoom.us/j/92977821507?pwd=d1c1UUFjUjRZalYxTUc3eDE2ZVU2Zz09

Jana Doubravová: Zemětřesení v západních Čechách

Seismicky nejaktivnější oblast naší republiky občas poškádlí místní obyvatele pocítěnými zemětřeseními, ale jinak se jedná o zemětřesení příliš slabá, aby napáchala větší škody. Přesto jsou seismické roje na západě Čech z vědeckého hlediska nesmírně cenné a to nejen proto, že neustálý monitoring probíhá již přes třicet let.

Kdy: čtvrtek 22. dubna 2021, 18:00 hodin

Odkaz: https://cesnet.zoom.us/j/96180782104?pwd=MVArUXlwRFFZWEZSdkphRHFYZ3V3Zz09

V případě technických potíží s připojením se obraťte na e-mail: edp@ig.cas.cz.

Nestihnete se vpodvečer připojit? Nevadí. Přednášky i s diskuzí najdete na youtube kanálu.