Thumserův kříž se vrátil na své místo

Velký dřevěný kříž se sochou Ježíše Krista, který stával před bývalým Thumserovým mlýnem nedaleko hradu Seeberg, je opět na svém místě. Na konci 19. století ho zde vztyčili tehdejší majitelé mlýna, Adam Jiří Thumser s manželkou Margaretou, jako poděkování, že přežili velkou povodeň a jejich mlýn zůstal na svém místě. Po několika desetiletích se teď památka dočkala obnovy a na Velký pátek byla za přítomnosti starosty Poustky Jana Ryby a místostarosty Radovana Carana slavnostně odhalena.

Kříž na místě stál od roku 1890. V roce 1971 však byla z kříže odcizena postava Ježíše, o dva roky později zmizela i měděná stříška nad křížem.

„Novou sochu Ježíše věnovala obci rodina Caranova, která zde žije již po čtyři generace. Její příslušníci ještě pamatují původní kříž,“ uvedl poustecký starosta Jan Ryba. „Protože na původním dřevěném kříži již zapracoval zub času a poznamenal ho vliv povětrnostních podmínek, nechala obec Poustka v roce 2020 zhotovit věrnou repliku kříže,“ doplnil.

Rodina Thumserova pocházela z rodu, který mlýn vlastnil již od roku 1793. Kříž postavili v roce 1890 jako poděkování Bohu za záchranu životů jejich rodiny během katastrofální povodně v roce 1889.

Obec Poustka nechala renovovat kříž za přispění dotace z POV z rozpočtu Karlovarského kraje.