V očkování patří Karlovarský kraj k premiantům

Karlovarský kraj má mezi kraji v ČR nejvyšší procento obyvatel naočkovaných proti COVID-19. Celkem prošlo očkováním první dávkou 13, 5 procenta všech obyvatel kraje, i druhou dávku mají 4, 4 procenta lidí. Na prvním místě je kraj v regionálním srovnání v ČR také v proočkování seniorů starších 70 let, kterých je očkováno 33, 8 procenta, druhé místo kraji patří ve vakcinaci seniorů starších 80 let, což je 23 procent. Prokázala se tak velmi účinná kombinace provozu očkovacích center v kraji a zapojení praktických lékařů.

Ilustrační foto

Aktuálně (28. 3. 2021) je v kraji naočkováno 52 936 obyvatel. Kromě 8 očkovacích míst se na očkování podílí 112 praktických lékařů. „Jsme na prvním místě z celé republiky v počtu vakcinovaných na 1000 obyvatel podle místa bydliště. Je to především výsledek obrovského nasazení krajské koordinátorky pro očkování MUDr. Dagmar Uhlíkové a jejího týmu, postupného naplňování krajské očkovací strategie a s tím spojeného otevírání očkovacích center, aktivního přístupu praktických lékařů. Samozřejmě zásadní roli hraje zodpovědnost všech skupin, které se na očkování mohly registrovat a vakcinaci absolvovaly. Všem, kteří se podílejí na zajištění očkování, bych chtěl poděkovat a doufám, že se i nadále bude dařit za pomoci vakcinace ochránit co největší počet našich občanů,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek s tím, že výhodou pro kraj oproti ostatním byla mimořádná dodávka vakcín z německých regionů.

 

Kromě očkovacích míst v Ostrově, Karlových Varech, v Chodově, v Sokolově a v Mariánských Lázních se počítá se zprovozněním očkovacích míst v Aši, poté také v Kraslicích a v Toužimi. „Vzhledem k tomu, že máme v příštích týdnech avizovány podstatně vyšší dodávky vakcín Pfizer/BioNTech, plánujeme rozšířit mimo jiné provoz očkovacího centra v karlovarské KV Areně. To bude od 8. dubna otevřeno  od 12 do 20 hodin ve všední den a od 8 do 15 hodin o víkendu,“ dodal uvolněný zastupitel pro oblast zdravotnictví Josef März.

Kraj zároveň vyzývá rodiny seniorů starších 80 let, aby neváhaly a v případě, že se jejich blízcí chtějí nechat očkovat, tak je registrovaly prostřednictvím centrálního rezervačního systému: https://registrace.mzcr.cz/ Pro zájemce o pomoc registrací je k dispozici krajská asistenční linka, a to ve všedních dnech od 8 do 18 hodin a o víkendech a svátcích od 9 do 15 hodin na telefonu 800 600 444. Využít lze i státní linku 1221.

Zdroj: KÚKK