Kvalita onkologické péče zůstává dál na špičkové úrovni. Ve Varech by mohlo vyrůst zcela nové moderní pracoviště

Onkologická péče v Karlovarském kraji je v tuto chvíli poskytována zcela v souladu s vysokými standardy současné lékařské vědy a ani v nejbližších letech se na tom nic nezmění. Ve vzdálenější budoucnosti už to ale platit nemusí. Vedení Karlovarské krajské nemocnice tak reaguje na informaci o zamítavém stanovisku ministerstva zdravotnictví k nákupu nového lineárního urychlovače pro Nemocnici v Chebu z programu REACT-EU.

“Stávající lineární urychlovač v chebské nemocnici je v této chvíli stále ještě jedním z nejmodernějších v České republice. Zprovozněn byl na konci roku 2015, stejný typ je dosud běžně vyráběn i prodáván a provozuje ho celá řada nemocnic, ať už jde třeba o fakultní nemocnici v Plzni, nebo nemocnice v Chomutově, Liberci a dalších místech,” říká Martin Čvančara, člen představenstva Karlovarské krajské nemocnice, který vede její technický úsek. Podle něho tak současný postoj ministerstva nebude mít bezprostřední dopad na kvalitu poskytované péče.

“Díky servisní smlouvě s dodavatelem máme zajištěnou modernizaci hardware i software. Urychlovač tak dostal například zcela nové počítače, což výrazně urychlilo výpočty, stejně tak se instaloval nový plánovací systém, který zlepšil zaměřování a tím kvalitnější léčbu. A tato servisní smlouva nám zajišťuje servisní podporu i na dalších pět let po ukončení současného kontraktu,” vysvětluje Čvančara, podle kterého lze tento postup přirovnat například k faceliftu automobilu. “Zlepší se tím některé jeho vlastnosti, ale ve výsledku stejně nedosáhne vlastností a parametrů nového modelu. A to je i důvod, proč chceme pro naše pacienty zakoupit nový urychlovač.”

Dalším důvodem pro nákup nového lineárního urychlovače je připravovaný generel krajské nemocnice. V rámci projekčních příprav se totiž už řadu let počítá s tím, že v Karlových Varech vyroste zcela nové moderní onkologické pracoviště, které by mohlo disponovat až dvěma lineárními urychlovači v návaznosti na CT diagnostiku. To by umožnilo zkrátit čekací doby na léčbu a především ji bezpečně zajistit pro případ jakýchkoliv technických výpadků.

Nejde přitom o zanedbatelné důvody. Jen na chebském lineárním urychlovači se denně ošetří až 50 a ročně dohromady téměř 600 pacientů. Případný zánik onkologické péče v Karlovarském kraji by tak v budoucnosti všechny tyto, často velmi těžce nemocné pacienty, odsoudil k dojíždění do Prahy, Plzně, nebo Ústí. I proto chce vedení Karlovarského kraje a Karlovarské krajské nemocnice dál intenzivně jednat jak s ministerstvem zdravotnictví, tak s premiérem o umožnění nákupu nového lineárního urychlovače, který je pro zajištění péče zcela nezbytný.

“Náš kraj, jako jediný v České republice, nemá vlastní onkologické centrum. Přitom máme dlouhodobě jedny z nejvyšších incidencí u některých onkologických onemocnění, jako je třeba karcinom tlustého střeva a konečníku. Nákup moderní techniky je tedy pro zajištění potřebné zdravotní péče pro naše obyvatele naprosto klíčový,” říká krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví MUDr. Josef März. “Zamítavé stanovisko ministerstva k nákupu nového lineárního urychlovače v tuto chvíli sice nikoho neohrožuje a zatím nemá vliv na aktuální kvalitu péče. Ale tak za šest nebo sedm let už by to mohl být pro naše pacienty velký problém. I proto bude kraj dál jednat jak s ministerstvem, tak s premiérem s cílem dosáhnout změny tohoto stanoviska, které považujeme jednoznačně za špatný signál pro obyvatele Karlovarského kraje.