Na Pomezí, ve firmách i ve vězení začnou hasiči a vojáci s testováním

Od úterý 16. února zahájí v Karlovarském kraji činnost tři mobilní týmy Hasičského záchranného sboru ČR, ke kterým se ještě přidají dvě armádní skupiny. Na starosti by tyto týmy měly mít provádění antigenních testů v mobilním odběrovém místě v Pomezí nad Ohří, ve věznicích, kde vznikly klastry nakažených koronavirem, a především také zajistí testování zaměstnanců firem z „uzavřených“ okresů Cheb a Sokolov.

Ilustrační foto: lukasmilan

Zatímco tři mobilní týmy hasičů se budou pohybovat od zítřka po regionu, 2 armádní skupiny budou působit ve dvou stacionárních odběrových místech od poloviny týdne. Jejich vyslání zajistil Centrální řídicí tým. “Počítáme s tím, že mobilní týmy zatím pokryjí personální potřeby mobilního odběrového místa v Pomezí nad Ohří, kde zabezpečujeme testování především řidičů tranzitní dopravy směřujících do Německa. Dále budou zajišťovat testování ve věznicích, pokud to bude zapotřebí. Využijeme je ale i pro testování lidí z firem do 50 zaměstnanců z okresů Cheb a Sokolov. Zaměstnance budou testovat také dva armádní týmy, které budou mít od středy zázemí v sokolovském klášteře a od čtvrtka v Kulturním centru Svoboda v Chebu,“ popsal Oldřich Volf, náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Testy a další vybavení poskytne týmům Karlovarská krajská nemocnice. „Kraj počítá s tím, že by v případě potřeby vybavil hasiče i vojáky v odběrových týmech ochrannými prostředky. Chtěl bych všem poděkovat za součinnost, protože hlavně testování zaměstnanců firem považuji za zásadní, pokud chceme zachovat práci v jednotlivých provozech a zabránit komunitnímu šíření nákazy. Jednotlivé firmy postupně dodávají údaje o tom, kteří zaměstnanci by měli testování podstoupit, jsme v tomto ohledu rovněž v kontaktu s Krajskou hospodářskou komorou,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.