#hudBADoulic:  Život v zákulisí františkolázeňského divadla v době koronaviru

Letošní epidemiologická situace kulturním akcím nepřála. Ve františkolázeňském divadle ale nesložili ruce do klína. Na jaře plánovali a upravovali program venkovních akcí, aby mohli po rozvolnění kulturu rychle „nastartovat“. Pak však přišla podzimní vlna a došlo na další rušení divadelních představení. Ani tentokrát ale ve františkolázeňském divadle Boženy Němcové nepřestali pracovat a nyní chystají plány na příští rok. Kromě klasického koncertního programu zde přichystali také osm činoher, a to zatím na první polovinu roku.

Víc letošní situaci ve františkolázeňském divadle přiblíží ředitel Arnošt Němec: Tento rok se poněkud nevyvedl. Začátek byl optimální, ale od 12. března jsme museli náš program zrušit, a to vzhledem k šířícímu se novému typu koronaviru. V průběhu první povinné a nepříjemné pauzy jsme rychle upravili program divadla i venkovních akcí tak, abychom mohli po rozvolnění v červnu okamžitě nastartovat.

Musím velice poděkovat všem divákům, kteří nás navštívili v létě, tedy v době od 9. června do 30. srpna. Jak se lidově říká, účast byla hojná až nadstandardní. Venkovní akce jsme upravili tak, aby vyhovovaly všem, a to jak posluchačům tradičních promenádních koncertů tak i koncertů zábavné hudby v podobě nového projektu #hudBADoulic. Podařilo se nám rovněž realizovat 5. ročník Mezinárodního festivalu kresleného humoru. Všichni jsme se velmi těšili na podzimní akce a program v divadle. Zahájili jsme předprodej na činohry zájezdových divadel, začali jsme připravovat advent a silvestr 2020. Co z toho zbylo? Na začátku září jsme nejprve začali rušit představení souborů, kde nám účinkující oznamovali, že jsou v karanténě a nemohou přijet a posléze s přibývajícími oprávněnými obavami vás diváků jsme zase rušili představení my, a to pro nezájem diváků.

Nejprve jsme se snažili představení překládat na jiné termíny, ale později jsme je rušili definitivně, jelikož nastalo období druhého uzavření divadel, které trvá dosud. Pro nás je to nejhorší období, protože jsme na rozdíl od jiných divadel šli cestou čistého štítu a všem našim divákům jsme vrátili vstupné za představení do konce roku 2020.  A věřte, nebylo a není to příjemné, když musíte vracet již vyprodaná představení. Musím však poděkovat zastupitelům a vedení města Františkových Lázní, protože tuto ztrátu nám částečně uhradilo tak, abychom mohli udržet nouzový provoz divadla.

Samozřejmě museli jsme zrušit i program 1. adventu, ale věříme, že v následujícím svátečním čase se sejdeme na tradičním místě. Připravuje se tradiční vánoční strom, bude nazdobený i altán u Františkova pramene a bude z něj v určitém čase znít hudba tak, aby se naši občané a lázeňští hosté při svých procházkách opravdu cítili vánočně naladěni.

Teď už bylo dosti nějakého stěžování, pojďme se podívat, co nás čeká v roce 2021. Všichni jsme tu optimisté, a protože naše divadlo splňuje podmínky kompletního otevření již při 2. stupni protiepidemických opatření „PES“ stanoveného ministerstvem zdravotnictví, věříme, že zahájíme provoz v polovině ledna 2021.

Na co se tedy budete moci těšit? Kromě klasického koncertního programu různých žánrů jsme pro vás na období od ledna do června 2021 připravili osm činoher, kromě tradičních Cimrmanů v květnu, namátkou vybírám například „Zlaté jezero“ se Simonou Stašovou a Ladislavem Freiem v hlavní roli, dále představení „Na poslední chvíli“ v hlavní roli Václav Vydra nebo Jan Čenský. Také uvidíte komedii „Úvěr“ s Martinem Zounarem a Filipem Blažkem v hlavních rolích. Závěr jarní sezony bude patřit divadelní společnosti HÁTA, která u nás hostuje pravidelně každý rok, s představením „Kaktusový květ“. V nabídce programu, je i talk show „Sedm pádů Honzy Dědka“ a „Irská taneční show“ tanečního souboru Merlin.

Všechny činohry a další program na 1. pololetí najdete na našich webových stránkách od prosince 2020, který bude nadále do konce roku doplňován do konečné podoby.

Samozřejmě nás čekají velké venkovní akce. Kromě tradičních akcí jako je 30. dubna Lampiónový průvod a pálení čarodějnic, 15. května 228. Zahájení lázeňské sezony a v době od 5. do 10. července 6. Ročník mezinárodního festivalu kresleného humoru, chystáme i nové akce jako je Fresh Food Festival, který by se měl konat ve dnech 23. a 24. dubna a ve dnech 13. – 18. září plánujeme novou akci, která bude na podporu onkologicky nemocných dětí, nazvaná „Týden Klíčovou dírkou“.

Pro všechny milovníky hudby i letošní rok od poloviny května do posledního víkendu v září opět Františkovy Lázně rozezní projet #hudBADoulic. Po roce se zase vrátí na Národní třídu pravidelné vystoupení mažoretek a pochodových kapel.

Těšíme se na vás v divadle i na venkovních akcích. Věřím, že naše úsilí, hned jak to bude možné, podpoříte. Opatrujte se ve zdraví, krásně prožijte Vánoční svátky a nový rok se svými nejbližšími a v roce 2021 na viděnou.

Mějte vždy dobrou náladu a zachovejte nám přízeň.

Váš Arnošt Němec – ředitel divadla