Nalezený protipancéřový granát zlikvidoval pyrotechnik

Na linku 158 oznámil čtyřiatřicetiletý muž nález předmětu připomínající munici, který nalezl v úterý 17. listopadu odpoledne v lese na okraji vypuštěného rybníka na Tříselném potoce. Jak se později ukázalo, jednalo se o protipancéřový granát.

„Na místo ihned vyjela policejní hlídka, která si posléze vyžádala součinnost od policejního pyrotechnika. Do jeho příjezdu hlídka místo nálezu zajistila, aby do nebezpečného prostoru nevstupovaly další osoby. Po příjezdu policejní pyrotechnik vyhodnotil, že se jedná o protipancéřový granát. Ten následující den bezpečně zlikvidoval,“ uvedla policejní mluvčí Eva Valtová.

Prevence:

Policisté v našem kraji velmi často řeší případy nálezu staré munice. Na místo okamžitě vyjíždějí přivolaní pyrotechnici, kteří ke každému podezřelému předmětu přistupují se zvýšenou opatrností, aby při manipulaci nedošlo k explozi. Korozí předmětu může dojít k narušení systému pojistek a k výbuchu potom stačí málo. Proto nepodceňujte ani staré a zkorodované výbušniny a jiné předměty. V případě nálezu s nimi v žádném případě nemanipulujte a ihned o nálezu uvědomte policii. Vyčkejte do příjezdu hlídky a místo nálezu zabezpečte tak, aby se k němu nepřiblížily další osoby. Pokud se nebude jednat o munici, nikdo se na Vás zlobit nebude. Lepší je vždy nález ohlásit, než aby došlo k neštěstí.