Světový den dětí: Česko se rozsvítí modře

V pátek 20. listopadu se velká města v České republice rozsvítí modře. Zapojí se tak do globální kampaně UNICEF u příležitosti Světového dne dětí, která připomíná, že každé dítě má právo na výživu, pitnou vodu, ochranu a vzdělání.

Foto: UNICEF

V pátek 20. listopadu se památné objekty v českých městech rozsvítí do tyrkysové barvy Dětského fondu OSN – UNICEF, aby upozornily na práva dětí po celém světě. V metropoli se modře rozzáří Petřínská rozhledna, Tančící dům a Karolinum. V Brně se v barvě UNICEF rozsvítí Mahenovo divadlo, v Ostravě pak Most Miloše Sýkory a vyhlídková věž Nové radnice. Česká města se tak přidají k ikonickým objektům po celém světě, jako je budova Opery v Sydney, Empire State Building v New Yorku, Akropole v Athénách nebo Pantheon v Paříži.

„Před 31 lety přijalo Valné shromáždění OSN Úmluvu o právech dítěte, která zaručuje právo na dětství pro každé dítě. Důsledky pandemie COVID-19 však ohrožují celou jednu generaci dětí. Omezený přístup k lékařské péči, výpadky ve vzdělání a prohloubení chudoby v některých zemích mohou mít pro děti fatální následky. Cílem letošního Světového dne dětí je na tato rizika upozornit a konkrétními projekty zdravé a šťastné dětství podpořit,“ uvedla ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba.

Český UNICEF u příležitosti Světového dne dětí spouští portál www.ceskoprejedetem.cz, kde mohou lidé z České republiky zveřejňovat svá přání dětem u nás i ve světě. „Přání vyjadřují, co pro děti chceme. Přání udávají cíl, ke kterému směřujeme. Přání dávají do pohybu velké věci. Přáním dětem to prostě začíná,“ uvádí Pavla Gomba. „Na portálu je zároveň možné přispět na programy UNICEF pro pomoc dětem a okamžitě tak proměnit přání dětí ve skutečnost. Například za 81 korun je možné pořídit 10 dávek terapeutické výživy pro děti trpící akutní podvýživou.“

Cílová částka kampaně ČESKO PŘEJE DĚTEM je symbolicky stanovena na 10 699 142 Kč, což je aktuální počet obyvatel v České republice. Přát a pomáhat dětem je možné až do 24. prosince, kdy bude získaná částka jako vánoční dárek dětem převedena na konkrétní projekty pomoci. Mezi gratulanty nechybí významné české osobnosti, jako je rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, režisér Václav Marhoul nebo herečka Jitka Čvančarová.

„Jsem ráda, že se Brno nasvícením Mahenova divadla zapojuje do mezinárodní akce, která má upozornit na práva dětí. Zvláště v dnešní složité době musíme dbát na to, aby byla dětem věnována potřebná pozornost a péče. Díky sbírce spuštěné při příležitosti Světového dne dětí bude moci UNICEF zajistit například terapeutickou výživu nebo tablety na čištění vody. Každá snaha může dětem pomoci,“ uvedla ke kampani primátorka Brna Markéta Vaňková.

„Žijeme v zemi, kde se nemusíme obávat, že by se dětem nedostalo vzdělání nebo patřičné lékařské péče. Bohužel mnohé země na pokraji chudoby si to nemohou dovolit anebo jejich priority směřují do jiných oblastí, postiženy jsou i děti v místech vojenských konfliktů. Velice si proto vážím dlouholeté aktivity UNICEF – Dětského fondu OSN, který v těchto zemích zajišťuje základní vybavení nemocnic, léky, ale také zdroje pitné vody, zlepšuje životní podmínky dětí, stará se o jejich vzdělání, dokončení školní docházky i o osvětu mezi matkami. Považujeme snahu o zajištění zdravotní péče i vzdělání pro děti za mimořádně důležitou, a proto se také připojujeme k celosvětové kampani Light Up Blue a rozsvítíme ostravské dominanty modrým světlem,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Na Světový den dětí v pátek 20. listopadu startuje také 18. ročník benefiční Aukce pro UNICEF, která v letošním roce proběhne poprvé online. Dražit se bude do 24. listopadu 20:00 hodin na www.aukceunicef.cz. Mezi uměleckými díly je například signovaná fotografie Jana Saudka, obraz Jiřího Suchého nebo originální panenka držitelky ceny Czech Grand Design Hany Zárubové.

Cena každé z dražených panenek začíná na 3 000 Kč, což odpovídá částce za základní očkování proti šesti smrtelným nemocem pro pět dětí. V loňském roce byla za nejvyšší cenu vydražena panenka Mei od oděvní designérky Liběny Rochové, která se prodala za 85 000 korun. Následovala Zapomenutá panenka od Václava Marhoula a Jaroslava Róny, která byla vydražena za 80 000 korun, a panenka Nejkrásnější objetí od sochařky Maudi Muhoni ze Zimbabwe.

Za uplynulých 17 ročníků benefičních aukcí se na podporu očkovacích programů UNICEF podařilo získat celkem 16 866 100 Kč. Za tuto částku mohl UNICEF proočkovat proti šesti smrtelným nemocem 28 110 dětí v nejchudších zemích a krizových oblastech světa.