Spolu s vyhlášením nouzového stavu a zavřením škol, došlo k mnoha domácnostech k oprášení starých receptů. Mnoho maminek je se školáky doma, pracuje se například také v režimu home office. Každodenním vaření však pomalu dochází inspirace. Mariánskolázeňská výživová specialistka Andrea Sasková si připravila pro čtenáře několik rad i receptů, jak stravu oživit a odlehčit. Na konci článku je uveden recept na plněnou cuketu i odkaz na další její zdravé recepty z knihy Vaříme srdcem dětem, která by mohla být vhodným vánočním dárkem.
Foto: Archiv Andrea Sasková
Tentokrát mám Andrea Sasková poradí, jak na cuketu: Cuket jsou na podzim plné zahrádky a obchody. Její využití v kuchyni je velmi široké – od obyčejného grilování, přes výborné polévky, přidávání do masových směsí až po sladké dezerty. Navíc patří mezi nejzdravější druhy zeleniny a její blahodárné účinky na organismus mnohé překvapí. Je známá pro vysoký obsah vody (obsahuje jí až 90%), což je blahodárné zejména pro naše ledviny. Pokud tedy cuketu zpracováváme a je to jen trochu možné, vodu z ní nevyléváme. Málo se ví o tom, že má také hojivý účinek na střeva, neboť obsahuje sliz, který regeneruje střevní výstelku a celkově o ni pečuje. Mnoho studií naznačuje, že náš imunitní systém velmi ovlivňuje právě kvalita a funkce střev. Pozor, slupku nevyhazujte, je bohatá na betakaroteny, hořčík a vitamín E (označovaný jako vitamín plodnosti), vitamín A, B, C a dále minerály (zejména hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor), proto cuketu pokud možno při zpracování neloupeme. Zároveň se většinou jedná o vitamíny rozpustné v tucích, proto je vhodné konzumovat cuketu vždy s malým množstvím kvalitního oleje.
Foto: Ilustrační
Mezi další léčivé účinky cuket patří: detoxikují a pročišťují tělo (právě díky obsahu draslíku), zvyšují výkon mozku a schopnost soustředění, posilují svaly a srdce, působí na vylučování vody, odpadních látek a kyselin, zbavují střeva jedovatých látek a vážou tukové látky, odstraňují ochablost střev a zácpu, posilují imunitní systém, posilují všechny sliznice v těle.
Díky vysokému obsahu vlákniny a minimu kalorií dokáže cuketa spolehlivě a dlouhodobě zasytit, i proto je vhodná pro jakoukoliv redukční dietu.
Foto: Archiv Andrea Sasková
Cuketovo – hlívové placičky
Přísady (5 placiček)
- 100 g čerstvé hlívy ústřičné
- 200 g zelené cukety (cca 1 malá)
- 1 vejce 3 lžíce celozrnné žitné mouky (jemně mleté)
- 1 lžíce bylinek (tymián, oregáno, majoránka…)
- 1/2 lžičky kmínu (dle chuti špetka římského kmínu) sůl pepř olej
Postup
- Cuketu omyjeme a i se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle (pokud má uvnitř semínka a měkkou dužinu, je nutné je vyndat). Nastrouhanou cuketu prosolíme a necháme v misce asi 10 minut pustit vodu. Cuketu důkladně vyždímáme a vodu slijeme.
- Kloboučky hlívy (tvrdé nohy odkrojíme) omyjeme a nakrájíme na drobnější nudličky. Přidáme k cuketě, promícháme a přidáme všechny ostatní ingredience. Směs necháme pár minut odležet.
- Na pánvi rozehřejeme olej a tvoříme na ní placičky podobné bramboráčkům. Zvolna smažíme po obou stranách do zlatova.
- Placičky můžeme připravovat také v troubě na plechu vyloženým pečícím papírem při teplotě asi
180—200°C