V Miniaturparku přibyl další model. Tentokrát je to Jízdárna ve Světcích

Prohlédnout si pětasedmdesát nejvýznamnějších českých památek na jednom místě a za jedno odpoledne? Ano, jde to v mariánskolázeňském parku Boheminium. V minulých dnech přibyl do areálu další model. Tentokrát budou moci návštěvníci obdivovat zmenšeninu Jízdárny ve Světcích.

Foto: Archiv Parku Boheminium

Do parku Boheminium v Mariánských Lázních zamíří ročně přes 130 000 lidí a stal se po právu nejnavštěvovanější atrakcí v celém Karlovarském kraji. Je unikátní propracovaností vystavovaných modelů i citlivým zasazením do přírody. Na pětihektarovém pozemku si návštěvníci mohou prohlédnout pětasedmdesát těch nejvýznamnějších českých památek. „Letos jsme přichystali pro návštěvníky model světoznámé Jízdárny ve Světcích,“ sdělil spolumajitel Parku Boheminium Tomáš Slifka. “ Výroba trvala tři měsíce a následné malování a umělecké práce jeden měsíc. Model vznikal opět ve věznici v Horním Slavkově a pracovalo na něm pět odsouzených,“ doplnil.

Od loňského roku je k vidění také největší vystavený model zámek Lednice. „Stavba trvala více než osm měsíců a na realizaci se podílelo 12 modelářů, umělců a řemeslníků. Celý proces začal jako již tradičně ve věznici v Horním Slavkově, kde vznikl návrh a celý skelet včetně všech detailů. Poté byl model převezen do naší dílny, kde byl opatřen ochranným nátěrem a barvami. Rozměry modelu jsou impozantní, délka včetně skleníku 8,6 m a šířka 5,5 m. Zajímavostí tak je, že se lednický zámek s rozlohou 47,3 m² řadí mezi největší modely staveb na světě,“ upřesnil Tomáš Slifka.