Přeshraniční systém EgroNet slaví 20 let 

Jedinečný přeshraniční systém dopravy EgroNet, letos slaví výročí dvaceti let od svého založení. V roce 2000 začaly první vlaky v rámci tohoto systému jezdit pravidelně z Německa do Chebu a zpět. Následně se do systému zapojil celý Karlovarský kraj. Přeshraniční systém integrované dopravy funguje dodnes na území čtyř zemí České republiky, Bavorska, Saska a Durynska. Hlavní výhodou a důvod, proč ho každoročně využije několik desítek tisíc cestujících, je pravdou, že na jednu celodenní jízdenku může cestovat až pět osob ve všech čtyřech regionech. Zároveň je možné cestovat nejen vlakem, ale i tramvajemi v německém městě Zwickau anebo autobusy. Od doby fungování EgroNetu jezdí do Chebu moderní německé motorové jednotky.

EgroNet je kooperační sdružení a přeshraniční integrovaný dopravní systém veřejné dopravy v rámci Euroregionu Egrensis, který zahrnuje historické území Vogtland (Fojtsko, čtyřzemí) a zasahuje do tří německých spolkových zemí (Sasko, Durynsko, Bavorsko) a do Karlovarského kraje v České republice. Dotčené území má rozlohu asi 15 000 km². Projekt byl iniciován saským Státním ministerstvem hospodářství a práce. Začal v rámci otevření světové výstavy Expo 2000 v Hannoveru, kde byl rovněž představen.

V roce 2003 získal projekt Německou cenu kolejové dopravy, v roce 2006 Ekologickou cenu Svazu ochrany přírody Hof v Bavorsku.

„Několikrát jsem v rámci Egronetu cestoval do Německa. Bylo to úžasné, protože tehdy jsem za stokorunu odjel do Marktredwitz a zpátky, což vyšlo výhodněji, než tam jet autem,“ uvedl Jiří Dvořák z Chebu.  „Následně jsem s jízdenkou mohl jet i hromadnou dopravou v Chebu,“ poznamenal. 

VID