Komunitní osvětové společenství letos už po čtvrté bude součástí FESTIVALU SVOBODY

Milí přátelé z Karlovarského kraje i ze  zbytku republiky,

Komunitní osvětové společenství letos už po čtvrté bude součástí FESTIVALU SVOBODY

Foto: Archiv Komunitní osvětové společenství z.s.

Hledali jsme cestu jak, být i v LOCKDOWNU vidět, oslavit svátek vítězství svobody a demokracie, neporušit vládní nařízení a neohrozit se vzájemně.

Vymysleli jsme jednoduchý, bezpečný a zároveň vizuálně zajímavý koncept, jak se k oslavě 17. listopadu aktivně  přihlásit, ukázat to ostatním a ideálně inspirovat své přátele a známé.

Náš nápad je v tuhle chvíli už rozběhnutý v celém karl. kraji, kde máme přes nadšené dobrovolníky zasíťována tato místa:

Aš, Cheb, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně, Planá, Sokolov, Karlovy Vary, Jáchymov

Chybí nám: Ostrov, Chodov, Nejdek, Kraslice….ale třeba taky Horní Dolní, Zapadlá osada nebo Samota u lesa

Foto: Archiv Komunitní osvětové společenství z.s.

K čemu Vás přesně vyzýváme? Co je potřeba udělat?

  • Je potřeba vyfotit claim/motto SVOBODA NENÍ SAMOZŘEJMOST na místě, které je dobře identifikovatelné, nějak dominantní pro dané místo, obec, osadu kde žijete. Naše realizace je vytvořena z jednotlivých písmen, které jsou ve formátu 42×60 cm. V současné době cestuje naše sada písmen krajem, abychom ušetřili čas, práci i náklady lidem, kteří se chtějí zapojit, ale nemají čas na výrobu vlastního nápisu.
  • Pro ty z Vás, kteří držíte LOCK DOWN doma a nemáte co dělat, je to možnost, jak zapojit vlastní kreativitu, ideálně celou rodinu.
  • Náklady jsou opravdu minimální . V našem případě cca 300 – 400kč (barevné balící papíry, izolepa, bílý latex, štětec) desky jsou recy kartony o velikosti 42*60 cm, které jsme obalili a popsali.
  • Celá akce se dá vlastně zrealizovat jen ve dvou, třech lidech….
  • Na národních barvách nám záleželo, byl to záměr. Písmo by mělo být bílé (podklad modrá a červená barva) viz naše ukázka.
  • Pokud chcete motto vyfotit v prostoru, kde prostě není místo, musíte si poradit jinak (třeba takto: Na nejzápadnějším bodě ČR to opravdu nejde jinak.)
  • Vaše fotky a videa zatím nezveřejňujte, posílejte nám je prosím na mail: sns2020@kosas.cz
  • Do mailu nám prosím uveďte celá jména a příjmení všech zapojených lidí, včetně dětí. Chceme naším happeningem ukázat, že i tento způsob dobrovolnictví má smysl, a že i v našem strukturálně postiženém kraji je dost lidí, kteří si svobodu a demokracii považují, chtějí ji oslavovat a dobře si uvědomují, že nejsou samozřejmost!
  • Zasláním fotografie a informací o účastnících zároveň souhlasíte s tím, že bude fotografie i jména zúčastněných uveřejněna na webu/soc.sítích.
  • Děkujeme každému z Vás, kdo se do našeho projektu zapojíte
  • Na fotografiie, které nám pošlete přidáme logo Festivalu svobody spolu s hastagy #samialespolu #svobodanenísamozřejmost

Všechny fotografie, či videa, které od Vás dostaneme, zveřejníme na jednom místě v předvečer státního svátku a odkaz na ně bude k dispozici pro volné šíření na všech dostupných sociálních sítích.

Chtěli jsme náš vizuál ututlat do 17.11., ale nakonec nám došlo, že bychom vzali spoustě z Vás možnost se zapojit.

  • Přesto bychom Vás prosili, abyste fotografie, které uděláte, zatím nikde nezveřejňovali.  Chceme si to velké WOW užít společně s Vámi naráz 16.11.2020 v 19:00, kdy zveřejníme také společnou koláž všech získaných fotek.
  • Také bychom prosili, pokud vezmete náš nápad jako realizovatelný, aby byl od začátku komunikován, jako nápad, se kterým přišlo Komunitní osvětové společenství z.s. a že se šíří z nejzápadnějšího koutu Čech celým krajem a dál.

Bereme to jako možnost ukázat, že náš region není tak zapomenutý zapadákov a výspa jak se zdá, jak jsme často vnímáni médii a jak vychází v sociologických průzkumech.

Dali jsme se do pohybu :)….Zkoušíme to a potenciál tu opravdu je!!! I na západě občanská společnost žije! Jsme zvědaví, co Vy na to.

Díky všem zapojení ochotným aktivistům, fotografům a dobrovolníkům. Vše prosím realizujte  za dodržení všech bezpečnostních opatření. Zdraví má přednost před vším.

„Náš Západ není zapadákov!“

Zdravíme Vás srdečně ze Sudet z Krásné u Aše za KOS z.s. Lucie Poláková a Jindřich Novák

PS: Ještě něco málo z praxe praxe…..musíte pracovat rychle a ošetřit, aby Vám kolemjdoucí vše nevyfotili na mobil a nezveřejnili dříve než je náš společný záměr, ty které jsme „chytili při činu“ my tady v Chebu jsme požádali, aby počkali se zveřejněním do 17. listopadu. Naše instalace byla docela velká výrazná a logicky budila pozornost.

Fotky i informace budou opatřeny hashtagem 

#samialespolu

#svobodanenísamozřejmost

#kosroste

#jsmesamitouzměnou

#festivalsvobody

#dobrovolníciměnísvět

 Festival Svobody sdílí své poselství a možnost dalšího zapojení na www.festivalsvobody.cz

Událost Svoboda není samozřejmost naleznete na FB ZDE

Foto: Archiv Komunitní osvětové společenství z.s.